Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Od prosince mohou lidé kupovat elektronické dálniční známky. Nově mohou nastavit začátek platnosti

Česká republika přechází od nového roku na elektronické dálniční známky. Lidé je budou moct zakoupit už za několik týdnů. Novinkou bude, že bude možné nastavit datum začátku platnosti, a to až 90 dní předem.

Online prodej dálničních známek na nadcházející rok začne 1. prosince. Cena zůstává podle ministerstva dopravy stejná, roční známka vyjde na 1500 korun, měsíční na 440 korun a desetidenní na 310 korun. Nové elektronické dálniční známky budou platit na 1024 kilometrech zpoplatněných komunikací.

Dálniční známky se v Česku poprvé objevily před 25 lety v roce 1995. Tehdy bylo zpoplatněno 570 kilometrů z celkových 651 kilometrů tehdejší sítě dálnic a silnic dálničního typu.

Řidiči si už tedy nemusí kupovat roční dálniční kupón na konci ledna na poslední chvíli. Systém umožní její zakoupení s devadesátidenním předstihem a začátek platnosti půjde nastavit podle toho, kdy se řidič rozhodne použít dálnici. o konci platnosti známky upozorní majitele sms zpráva, která automaticky nabídne její znovu zakoupení.

„Elektronická dálniční známka se od té klasické neliší jen způsobem prodeje a tím, že už nebude třeba nic vylepovat na auto a pak složitě seškrabovat ze skla. Roční známka bude platná 365 dní a půjde ji koupit kdykoliv během roku,“ uvedl ministr dopravy Karel Havlíček.

Elektromobily jezdí po dálnici zadarmo

V příštím roce se nemění výjimky, které povolují jízdu po dálnici bez zakoupené známky. Zadarmo mohou dálnice využívat elektromobily, auta na vodíkový pohon, nebo v kombinaci s jiným palivem. Poplatek také neplatí osoby se zdravotním postižením s průkazem ZTP nebo ZTP/P.

Levnější poplatek mají majitelé automobilů na zemní plyn nebo biometan. Roční dálniční známka je vyjde o padesát procent levněji, teda na 750 korun, měsíční známka na 220 korun a desetidenní na 155 korun.
 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo dopravy

Štítky dálniční známky, dálnice, novinka, Ministerstvo dopravy, dálniční poplatek, Česko, Ministerstvo dopravy České republiky, Karel Havlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Od prosince mohou lidé kupovat elektronické dálniční známky. Nově mohou nastavit začátek platnosti  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.