Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

O vyvlastnění pozemků pro D3 rozhodne úřad začátkem roku 2021

Krajský úřad Jihočeského kraje byl měl na začátku roku 2021 rozhodnout, zda vyvlastní pozemky motocentra pro stavbu dálnice D3 u Tábora. Vyvlastnění požaduje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), je přesvědčeno, že podmínky pro vyvlastnění jsou naplněné. Novinářům to řekl právník ŘSD Jaroslav Heyduk. Pozemky s motocentrem patří bratrům Bratránkovým, kteří řekli, že ŘSD odmítá jednat.

ŘSD požádalo o vyvlastnění loni, kvůli pozemkům nemůže dostavět 400 metrů dálnice. Vlastníkům pozemků navrhlo již dříve neúspěšně odškodnění. Návrh zaslalo jak Bratránkovým, jimž patří pozemky s motocentrem, tak firmám Milan Král a Taartrade. Ministerstvo dopravy zrušilo v červenci zamítavý verdikt krajského úřadu k žádosti o vyvlastnění, úřad musí rozhodnout znovu. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění téměř 20 milionů. Pavel Bratránek to označil za lež.

"Trvali jsme na návrhu, aby správní orgán určil výši odškodnění za vyvlastnění. Rozhodnutí by mělo být začátkem příštího roku," řekl Heyduk. Odmítl informaci Bratránků, že ŘSD nabízelo jen tři miliony korun. Nabídka státu byla podle něj mezi deseti a 20 miliony Kč, dle znaleckého posudku.

"Neshodneme se na výši náhrady. Není prostor pro obchodní vyjednávání, ale máme důvěru ve správní orgán, že rozhodne správně. Jsme přesvědčeni, že podmínky pro vyvlastnění jsou splněné. V souladu názorem ministerstva dopravy by měl (kraj) rozhodnout, že to vyvlastní," řekl Heyduk.

Bratránkovi dlouhodobě označují vyvlastnění za nezákonné. Tvrdí, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a teď odmítá platit škody. "ŘSD odmítá na cokoli přistoupit, odmítají o čemkoli jednat, jdou čistě silovou metodou. V každém případě budeme volit soudní obranu," řekl dnes Pavel Bratránek, který motocentrum provozuje od roku 2000.

Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím by podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měla být hotová do roku 2028.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, D3, Jihočeský, Tábor, Ředitelství silnic a dálnic, pozemek, Jaroslav Heyduk, dálnice, Jihočeský kraj, Ministerstvo dopravy České republiky, Praha, Andrej Babiš, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O vyvlastnění pozemků pro D3 rozhodne úřad začátkem roku 2021  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.