Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Jihočeském kraji bude jezdit méně regionálních vlaků

V Jihočeském kraji se od 13. prosince, kdy začne na železnici platit nový jízdní řád, mírně sníží rozsah regionální dopravy, kterou zajišťují České dráhy (ČD). Kraj objednal z ekonomických důvodů daných pandemií koronaviru méně vlaků. České dráhy proto omezí některé regionální linky.

Provoz některých regionálních linek bude podle požadavků kraje omezen. Jde o úseky České Budějovice - Tábor, České Budějovice - Horní Dvořiště, Rybník - Lipno nad Vltavou, Strakonice - Protivín, Tábor - Bechyně a Písek - Ražice. V pracovní dny pojede v kraji průměrně 259 regionálních vlaků ČD, o víkendu průměrně 163 spojů. Nově nepojedu regionální vlaky mezi Jindřichovým Hradcem a Počátky - Žirovnicí.

„Vzhledem k ekonomickým poklesům kraje se musí částečně omezit dopravní obslužnost. Co až tak nebolí, jsou Počátky, jsou tam ale i vlaky Tábor - Písek - Ražice nebo v okolí Strakonic, tam jich bude méně. Věříme, že se to v budoucnu zlepší," řekl Martin Stach ze společnosti Jikord, jihočeského koordinátora dopravy.

V zimě nepojede několik vlaků mezi Budějovicemi a Rybníkem, respektive Lipnem. Na trati České Budějovice - Lipno nad Vltavou chtějí ČD příští rok nasadit do zkušebního víkendového provozu dvoudílné RegioPantery.

Kvůli ekonomickým úsporám vyvolaným pandemií covid-19 nepojede v pracovní dny jeden pár vlaků mezi Táborem a Bechyní, jezdit nebudou ani dva páry vlaků mezi Protivínem a Strakonicemi. Stejně tak končí provoz vlaku spoje z Ražic do Písku, který z Ražic jezdil v 7:10.

Novinkou je i to, že rychlíky linky R11 Plzeň - České Budějovice - Brno a zpět nebudou zastavovat v pracovní dny ve stanici Ražice. „Jeden pár příměstských vlaků mezi krajským městem a Dívčicemi pojede až do Číčenic, spoje České Budějovice - Písek pojedou nově jako spěšný vlak, dosud jezdily jako osobní vlaky," uvedla mluvčí Českých drah Gabriela Novotná.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Jihočeský kraj, vlaky, doprava, omezení, České dráhy, České Budějovice, Ražice, pandemie covidu-19, Písek, pracovní den, Strakonice, Bechyně, Lipno nad Vltavou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihočeském kraji bude jezdit méně regionálních vlaků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.