Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Jižní tangenta vyjde na 845 milionů korun. Hotová má být v roce 2023

Za 24 měsíců by měla v Českých Budějovicích vyrůst Jižní tangenta, důležitá silnice, která odlehčí přetížené dopravě ve městě. Spojit má hlavní tah na Český Krumlov s dálnicí D3. Postaví ji sdružení firem COLAS a Firesta-Fišer za 845 milionů korun.

Zhotovitele stavby vybral kraj na základě výběrového řízení, jehož výsledek schválila rada kraje ve čtvrtek 7. ledna. Sdružení firem COLAS a Firesta-Fišer postaví necelé tři kilometry dlouhý úsek za 845 milionů korun. „Z celkové částky uhradí kraj ze svého rozpočtu 541 milionů, společnost E.ON šest milionů korun a téměř 300 milionů korun bude financováno z prostředků EU,“ upřesnil rozložení finančních nákladů náměstek hejtmana pro veřejné zakázky Pavel Klíma.

Odhadovaná částka na projekt byla přitom původně o 140 milionů vyšší. Stavba by měla začít letos a potrvá dva roky. Projekt počítá i s nutným přerušením v zimních obdobích. Smlouvu by mohl kraj podle Klímy podepsat na přelomu ledna a února.

Příští rok začne stavba dalšího úseku D3 a Jižní tangenty. Pokračovat bude oprava nádraží

Jihočeský kraj i velká města v regionu plánují na příští rok řadu investičních akcí. Patrně nejzásadnější projekt však připravuje Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), které chce začít na jaře stavět část dálnice D3 Třebonín - Kaplice nádraží. Začít...

Součástí celého projektu bude i rozšiřování a přeložky některých komunikací, budování inženýrských sítí a protihlukových opatření. Počítá se také s výsadbou nové zeleně.

Jižní tangenta má propojit hlavní tah mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem s nájezdem na dálnici D3 v místě mimoúrovňové křižovatky v Roudném. Tím podle náměstka hejtmana pro dopravu Antonína Kráka dojde ke značnému odlehčení přetížené dopravě v krajském městě.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jižní tangenta, obchvat, České Budějovice, dálnice, D3, doprava, Colas, Český Krumlov, projekt, Pavel Klíma, Evropská unie, E.ON

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jižní tangenta vyjde na 845 milionů korun. Hotová má být v roce 2023  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.