Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Žádat o nový řidičák půjde i elektronicky. Materiál dostane v pondělí vláda

Plně elektronická žádost o řidičský průkaz nemusí být „hudbou budoucnosti.“ Po plánované úpravě centrálního registru řidičů by to mělo být možné. Systém by měl být napojen na Portál občana, nutná tak bude datová schránka nebo elektronický občanský průkaz.

V současnosti systém funguje tak, že řidič, kterému končí platnost dokladu, musí na úřad osobně. Po úpravě, která vyjde na 6,5 milionu korun, by mělo být možné podat žádost i na Portálu občana.

Změny však budou muset řidiči stále vyřizovat osobně. Například při změně osobních údajů budou muset motoristé stále na úřad. Stejně tak bude nutné zajít na úřad při vyzvednutí už zpracovaného nového dokladu.

Projekt navazuje na předchozí kroky v registru, které například umožnily použití digitalizovaných fotografií a rozvolnění místní příslušnosti při podávání žádostí o řidičský průkaz. Termín, kdy bude dokončen, ovšem ministerský materiál neobsahuje.

Materiál o záměru ministerstva dopravy, který by měl dovolit řidičům žádat o nový řidičský průkaz plně elektronicky, v pondělí dostane vláda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MDČR | Zdroj ČTK, MDČR

Štítky doprava, řidič, řidičský průkaz, elektronizace, materiál, Datová schránka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádat o nový řidičák půjde i elektronicky. Materiál dostane v pondělí vláda  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.