Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nohu z plynu. Silnice jsou po zimě opět plné výtluků

Nejen ledovka v těchto dnech trápí řidiče na jihu Čech. Vlivem střídání povětrnostních podmínek se začínají objevovat výtluky a to nejen na silnicích nižších tříd. Na opravu čekají také některé hlavní tahy na jihu Čech.

„Vlivem počasí a intenzivní dopravy se mohou objevovat menší poruchy vozovky v podobě výtluků. Jedná se o běžný jev, který se projevuje převážně v období zimní údržby vozovek. Zatékáním vody do spár vozovky a následnými výraznými změnami teplot dochází k postupnému narušování krytu vozovek, na kterých se následně mohou objevovat lokální poruchy. Těmi mohou být například právě výtluky,“ shrnul Adam Koloušek z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic.

V zimním období se takové výtluky opravují průběžně pomocí studené asfaltové směsi. Ta je za současných klimatických podmínek nejvhodnější možností opravy.

„V místech, kde momentálně opravy nemohou být prováděny, budou řidiči varováni provizorními dopravními značkami, které upozorňují na nerovnosti na vozovce,“ dodal Koloušek.

Například Ředitelství silnic a dálnic eviduje výtluky na silnicích prvních tříd v okolí Blatné, mezi Volary a Horní Planou v blízkosti Lipenské přehrady a za Jindřichovým Hradcem směrem na Pelhřimov.

Povinné ručení s řešením škody nepomůže

V případě, že řidič do výmolu najede a způsobí si tím škodu na svém autě, čeká ho velmi nepříjemný kolotoč plný dokazování. Podle portálu 123ruceni.cz je hlavní nevýhodou, že povinné ručení neboli pojištění auta v takovémto případě majiteli vozidla nijak nepomůže, neboť kryje škody spáchané na cizím, nikoliv na vlastním vozidle. Za stav komunikace vždy zodpovídá její vlastník, takže by logicky škodu měl uhradit on, nicméně není tomu tak. Pokud majitel silnice prokáže, že nemohl provést opravu například z důvodu špatného počasí a navíc ještě k vozovce umístil značku nerovnost na silnici, je prakticky zbaven zodpovědnosti.

Při řešení takové události je vhodné vše kompletně zadokumentovat fotografiemi nebo záznamem z palubní kamery. Na škodu není ani přivolání policie. Vzhledem k tomu, že soudní pře často trvají velmi dlouho a jejich výsledek je nejistý, je nejlepším řešením sjednání havarijního pojištění. To také uhradí škody na autě v případě, že vozovka byla správně označená a řidič by tím pádem na odškodnění od jejího vlastníka neměl nárok.

Ohodnoť článek

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, silnice, výmol, výtluk, doprava, Česko, oprava, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nohu z plynu. Silnice jsou po zimě opět plné výtluků  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.