Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Jihočeský kraj začal stavět obchvat Strážkovic za 116 milionů korun

Jihočeský kraj začal stavět obchvat obce Strážkovice na Českobudějovicku za víc než 116 milionů korun. Bude dlouhý 2,1 kilometru, jezdit se po něm bude od listopadu 2022. Staví se na dvě etapy, nejdřív samotný obchvat, potom přijdou na řadu úpravy dvou silnic druhé třídy na návsi obce. Obchvat urychlí spojení mezi Českými Budějovicemi a Novými Hrady. Novinářům to řekli Jiří Letovský z krajského odboru veřejných zakázek a investic a Hana Brožková z odboru kancelář hejtmana.

Obchvat začala stavět Eurovia CS. Povede nezastavěným územím. Silnice bude mít dva jízdní pruhy široké tři metry. V části bude i další pruh, který umožní bezpečně předjíždět v kopci. Práce začaly v polovině března, zatím na volných plochách polí či luk. "V současné době nijak neomezují provoz," uvedla Brožková.

Obchvat se bude stavět 16 měsíců, další tři měsíce potrvají úpravy silnic II/155 a II/156 přímo na návsi. Součástí obchvatu bude kruhový objezd, kde se ze směru od Římova na Trocnov zkříží silnice mezi Budějovicemi a Novými Hrady se silnicí Třeboň - Římov - Krumlov.

Jihočeský kraj za obchvat zaplatí téměř 114,7 milionu korun, obec Strážkovice téměř 1,5 milionu. Kraj využije dotaci 60,5 milionu.

Na obchvaty čekají i další jihočeské obce. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) rozestavělo loni na podzim obchvat Chýnova na I/19, který z města vyvede tranzitní dopravu mezi Pelhřimovem a Táborem. Letos v únoru ale ŘSD práce za 262 milionů Kč bez DPH zastavilo, protože soud zrušil stavební povolení, vyhověl žalobě majitelky pozemků poblíž trasy budoucího obchvatu.

Na jaře 2019 začalo ŘSD stavět obchvat Českých Budějovic za 12,5 miliardy, hotový by měl být v létě 2024, o dva roky později, než stát plánoval. Příčinou je kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo ŘSD změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda.

Národní investiční plán bez finanční rozvahy, který v prosinci 2019 zveřejnila vláda, počítá i s obchvaty obcí a měst, jako jsou Lišov, Kardašova Řečice, Český Krumlov či Stráž nad Nežárkou.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radek ŠÍma

Štítky ČR, stavby, silnice, správa, Jihočeský, Jihočeský kraj, Strážkovice, České Budějovice, Nové Hrady, Ředitelství silnic a dálnic, okres České Budějovice, Eurovia CS, Římov, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj začal stavět obchvat Strážkovic za 116 milionů korun  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.