Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Stavba D3 změní železniční trať u Hodějovic

Železniční trať z Českých Budějovic do Českých Velenic bude mít u Hodějovic nový 1,4 kilometru dlouhý úsek. Trať se posune kvůli stavbě dálnice D3. Starý úsek trati dělníci demontují. Zmizí tak původní mosty, propustky, železniční přejezd a trakční vedení.

„Původní trať v tomto úseku ustoupí stavbě dálniční křižovatky. Proto bude traťová kolej posunuta v nejvzdálenějším bodě až o 80 metrů západním směrem,“ vysvětluje ředitel závodu Čechy Swietelsky Rail CZ Bedřich Šafařík.

Firma zakázku za zhruba 40 milionů korun zahájila v březnu přípravnými pracemi. K samotné přeložce trati dojde při výluce železniční dopravy od 16. června do 29. července.

 „Oba mosty, dlouhé 130 a 15 metrů, byly vybudovány v předstihu, stejně jako nové drážní těleso přeložky,“ dodává ředitel.

Obchvat Budějc má být hotový v roce 2024

Stát podle ministra dopravy Karla Havlíčka zprovozní obchvat Českých Budějovic, který je součástí D3, v roce 2024. Některé části by podle něj mohly být hotové o rok dřív. Problémem je kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda. Tunel tak bude hotový až v roce 2024. Jak pojmout dopravu zhruba po dobu roku, kdy se bude čekat, až se tunel dostav, stát podle Havlíčka řeší.

Obchvat Českých Budějovic bude mít dvě části: úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Swietelsky Rail CZ

Štítky ČR, železnice, stavby, silnice, D3, České Budějovice, Hodějovice, Karel Havlíček, Česko, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba D3 změní železniční trať u Hodějovic  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.