Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj spustí web, díky kterému bude možné sledovat vývoj dopravních staveb na jihu Čech

Do konce května chce Jihočeský kraj spustit speciální web, na kterém budou moct lidé sledovat, jakým způsobem se vyvíjí dopravní stavby na jihu Čech. Podle hejtmana Martina Kuby (ODS) jde o plnění některých předvolebních slibů, ke kterým se v kampani zavázal. Kromě staveb Jihočeského kraje by měl portál zahrnovat také akce Ředitelství silnic a dálnic, se kterým chce kraj spolupracovat.

„Slíbil jsem, že uděláme portál pro sledování příprav dopravních staveb v kraji. Běžně se mi v předvolebním období stávalo, že mi lidé na setkáních říkali, že už x let poslouchají, že tam bude nějaký obchvat, ale neví, v jaké fázi se nachází a podobně. Proto jsme chtěli vytvořit tento portál, který by celou situaci zprůhlednil,“ uvedl hejtman Martin Kuba (ODS).

Portál by měl každému umožnit podívat se na jednotlivé okresy a zjistit, jak konkrétní stavba vypadá, kudy povede, a jaký je její konkrétní stav. Zahrnovat by měl nejen stavby, které chystá Jihočeský kraj, ale i ty, které připravuje Ředitelství silnic a dálnic. „Dle mého je to přesně ta kontrola, kterou potřebujeme, abychom tu za rok neseděli a netvářili se, že nevíme, kdo co v tomhle procesu udělal,“ okomentoval Kuba.

Velkou výhodu ve spolupráci s krajem vidí ředitelka ŘSD pro Jihočeský kraj Vladimíra Hrušková„Ten úspěch je vždy v tom, že se dané instituce spojí a řeší věc jedním způsobem, na kterém se domluví. To je vždy na výsledku znát,“ komentovala.

Chystané akce na silnici I/20

Kromě portálu a spolupráce kraj s ŘSD rovnou představil, jaké změny se chystají na silnici I/20. V letech 2023 až 2024 chtějí silničáři zvýšit kapacitu mezi Pískem a Pištínem. Práce na čtyřech úsecích mají podle Hruškové stát téměř 990 milionů korun. Přibude předjížděcí pruh pro jeden i druhý směr, který se bude pravidelně střídat, nebude to možné jen poblíž některých mostů.

Na stejné silnici chce ŘSD v roce 2023 začít stavět 8,5 kilometru dlouhou přeložku mezi Pištínem a Českým Vrbným u Budějc. Ta by měla odvést dopravu z obcí Češnovice a Dasný.  „Do konce května dostanou vlastníci všech pozemků, které na tuto stavbu potřebuje, kupní smlouvu. Příští rok bychom chtěli získat pravomocné stavební povolení," uvedla Hrušková. Platné územní rozhodnutí na stavbu ŘSD má.

„Stavba se několikrát posouvala, jeden z hlavních důvodů bylo, že v roce 2015 začala platit novela posuzování vlivu na životní prostředí," řekla Hrušková. ŘSD chystá i přeložka tahu I/20 mezi obcí Hněvkov a městem Sedlice. Projekční cena stavby dlouhé 6,6 kilometru je 761 milionů.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, stavby, dopravní stavba, Česko, Martin Kuba, ODS, silnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj spustí web, díky kterému bude možné sledovat vývoj dopravních staveb na jihu Čech  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.