Počasí dnes7 °C, zítra9 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Do čtyř let by mohla vzniknout Severní spojka. ŘSD chce letos získat územní rozhodnutí

Do roku 2025 by měla podle ředitelky jihočeské ŘSD Vladimíry Hruškové vzniknout Severní spojka v Českých Budějovicích. Důležitá komunikace, která má odvést dopravu z přetížených budějckých silnic, čeká na svou realizaci už několik let. Zdržení způsobily hlavně neshody s majiteli pozemků a nemovitostí, které v trase spojky jsou. Ta se ale nyní podle jihočeského hejtmana Martina Kuby začínají hýbat správným směrem.

Severní spojka má propojit komunikaci I/20 s okružní křižovatkou u Globusu v Českých Budějovicích a křižovatkou Nemanické a Pražské třídy. Půjde o dvoupruhovou stavbu, která odvede tranzitní dopravu z přetížených budějckých komunikací. Spolu s dalším úsekem Okružní ulice má vytvořit severní obchvat města.

Realizaci Severní spojky ale provází už od roku 2018 problémy. V té době bylo totiž vydáno územní rozhodnutí, které napadlo několik účastníků. „Všechny jejich připomínky jsme zapracovali, včetně požadavku policie, která chtěla upravit kapacitu křižovatky. Byly tam přidány odbočovací pruhy a křižovatka se rozšířila. Tím, že se rozšířila, jsme zasáhli do objektu, kterému jsme se chtěli původně maximálně vyhnout,“ popsala události ředitelka jihočeské ŘSD Vladimíra Hrušková.

Severní spojka jen tak nebude. Krajský úřad zrušil územní rozhodnutí

Budějce mají hned několik zásadních komunikací, které je nutné v nejbližších letech vybudovat. Jednou z nich je například Severní spojka. Ta měla být podle původního plánu hotová s obchvatem v roce 2022. Na začátku srpna ale krajský úřad zrušil...

Bohužel ani nový plán ŘSD neprošel a majitel dotčeného objektu, který je na rohu křižovatky Nemanické a Pražské třídy, znovu nové územní rozhodnutí napadl. S ním se dlouhou dobu nedařilo domluvit na možném postupu. To by se ale nyní mělo podle jihočeského hejtmana Martina Kuby (ODS) změnit. 

„Opakovaně jsme se sešli s majiteli pozemků a hledáme tam model, který by fungoval. V tuto chvíli to vypadá, že jsme našli nějakou dohodu. Tím pádem už by nemusela přijít žádná odvolání do toho územního rozhodnutí. Po jednání se zástupci těch majitelů si myslím, že můžu říct, že bychom se mohli dostat k územnímu rozhodnutí,“ uvedl Kuba.

Podle plánů ŘSD by mělo být územní rozhodnutí, které je ke komunikaci zpracováno, vydáno v tomto roce. Následovat bude získání stavebního povolení a vyhlášení výběrového řízení na zhotovitele. Samotná komunikace by měla podle Hruškové vzniknout mezi lety 2023 až 2025.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Severní spojka, doprava, stavba, Jihočeský kraj, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, Martin Kuba, České Budějovice, Globus, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Černý

Škoda jen, že to nebude kolem Prahy....

Pátek, 14. května 2021, 07:37Odpovědět

Do čtyř let by mohla vzniknout Severní spojka. ŘSD chce letos získat územní rozhodnutí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.