Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vybržďování způsobí stovky nehod ročně. Jihočeši jsou v předjíždění na poslední chvíli rekordmany

Předjíždění nebo objíždění aut na poslední chvíli. Vlastnost, která je podle nejnovějšího průzkumu České asociace pojišťoven Jihočechům vlastní. Podobný styl jízdy má totiž téměř polovina řidičů na jihu Čech. Důsledky podobného chování za volantem mají přitom velmi často neúprosné následky.

V průzkumu, který provedla agentura STEM/MARK, přiznalo velmi časté vybržďování aut za sebou pětkrát více řidičů, než je republikový průměr. Šest z deseti řidičů se naopak někdy tlačí na auto před sebou a celá třetina lidí nepoužívá blinkry. Celkově se během jízdy nechá k agresivitě vyprovokovat téměř 60 procent jihočeských řidičů.

„Důsledky nebezpečného chování při řízení jsou neúprosné. Například nedobrždění vozidla má podle statistiky Policie České republiky v kraji na svědomí v průměru více než 300 nehod ročně. Další nehody pak vznikají z důvodu nepoužívání směrových světel při změně jízdního pruhu, které z velké části unikají statistikám policie, ale jsou řešeny prostřednictvím hlášení škodných událostí z pojištění odpovědnosti. Tato závadová jednání v provozu na silnicích jsou hodnocena jako nesprávný způsob jízdy. V důsledku nesprávného způsobu jízdy bylo na území kraje za rok 2020 zaviněno více než 57 procent dopravních nehod, při nichž zemřelo devět osob a 58 osob bylo těžce zraněno,“ říká Václav Kovář, krajský koordinátor Besip MD pro Jihočeský kraj.

Troubení, křik a agresivní gestikulace

Vysoké procento řidičů je ale ochotno podobně agresivní způsob jízdy tolerovat. Podle výsledků šetření jde o 46 procent dotázaných. Důležité je podle nich také rozlišovat, o jaký čin se jedná. Zatímco například nedodržování bezpečné vzdálenosti, předjíždění na poslední chvíli, vybržďování či záměrné nedávání přednosti hodnotili dotazovaní jako velmi rizikové, troubení, křik a agresivní gestikulaci za nebezpečné nepovažuje téměř nikdo.

Podle Tomáše Neřolda z oddělení Besip Ministerstva dopravy mohou mít i tyto zdánlivě neškodné projevy vážné následky. „Chcete-li dát například vytroubením jiného řidiče najevo, že má uhnout z cesty nebo vyrazit do křižovatky, protože už blikla zelená, je třeba si uvědomit, že to může vyvést z míry nejen daného řidiče, ale také všechny okolo. Lidé se začnou rozhlížet všude kolem, čímž ztratí pozornost, nebo náhle strhnou volant ke straně. To všechno jenom zvyšuje riziko, že někdo udělá skutečnou, fatální chybu,“ komentuje.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky průzkum, řidiči, auto, řízení, havárie, Česká asociace pojišťoven, Česko, STEM, Policie České republiky, Václav Kovář, Ministerstvo dopravy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vybržďování způsobí stovky nehod ročně. Jihočeši jsou v předjíždění na poslední chvíli rekordmany  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.