Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Historické památky i romantická příroda. Lodní linka mezi Hlubokou a Týnem nabízí nový rozměr plavby po Vltavě

PR článek

Plavbu po Vltavě má mnoho lidí spojenou výhradně s vodáctvím. Krásy jižních Čech a především kouzlo řeky Vltavy však lze objevovat i bez plných kempů a front před jezy. Ideální plán na rodinný výlet nabízí Jihočeská plavební společnost provozující plavby z Týna nad Vltavou, například linku mezi Týnem a Hlubokou nad Vltavou. Cestující se mohou těšit na malebnou vltavskou přírodu v kombinaci s historickými památkami, plavebními komorami, vorařskou obcí a dalšími atrakcemi.

Výletní lodě Jihočeské plavební společnosti vyplouvají o prázdninách každý den od pondělí do neděle na okružní plavby v Týně až do konce září. Na atraktivní lodní linku mezi Týnem a Hlubokou vyplouváme ve středu, sobotu a neděli od června do srpna.

Středobodem plavebních linek je Týn nad Vltavou, odkud lodě vyplouvají na několik tras. Nejdelší z nich je plavba přes Hněvkovickou přehradu a vorařskou obec Purkarec až do Hluboké nad Vltavou. Cesta je lemovaná přírodními krásami a zabere tři a půl hodiny. Stejnou trasou pak jede loď i zpátečním směrem.

„Plavbu je možné absolvovat například jen do Purkarce a v odpoledních hodinách se vrátit zpět do Týna. Případně vyplout z Purkarce do Hluboké, kde mohou cestující vystoupit, prohlédnout si zámek a zůstat v Hluboké nebo se lodí vrátit opět do Purkarce," vysvětluje posádka Jihočeské plavební společnosti.

Vorařská obec a jedna z největších plavebních komor v Česku

Linka z Týna do Hluboké nad Vltavou vede proti proudu řeky přes přehradu Hněvkovice. „Zde loď proplouvá jednou z největších plavebních komor v České republice," doplňuje posádka. Následuje zmíněná vorařská obec Purkarec, kde je možné vystoupit a navštívit muzeum voroplavby nebo nedaleký Karlův Hrádek, který se tyčí zhruba tři kilometry od obce nad řekou Vltavou.

Vodní cesta je přitom lemována malebnými skalními útvary, na jedné ze skal se nad řekou tyčí vyhlídka s názvem Baba, údolí pak uzavírá proslulá Hlubocká a Poněšická obora. „Na závěr své cesty dopluje loď až do Hluboké nad Vltavou, konkrétně do přístaviště Hamry, kde krátce zakotví a následně odplouvá zpět do Týna nad Vltavou," popisuje posádka.

Lodní výlet po krásách povltavské přírody je podle posádky ideálním programem na jednodenní výlet či víkendovou dovolenou. „Vedle nádherných zámků v Týně a Hluboké nad Vltavou, expozici věnované vorařské tradici v Purkarci a dvou plavebních komor mají lidé možnost udělat si pěší či cyklistický výlet po okolí a rozdělit si tak cestu na více částí," přesvědčuje posádka.

Rodiny s dětmi, pejsci i kola vítány

Projekt Výletní lodní dopravy je spolufinancován dotačním programem Jihočeského kraje.

Další informace, včetně jízdního řádu a seznamu zastávek, jsou k dispozici na webových stránkách Jihočeské plavební společnosti.

Lodní linku mezi dvěma městy na Vltavě obsluhují dvě lodě - Regent a Pálava. Kapacita obou lodí je omezená, provozovatel proto doporučuje objednat se na plavbu alespoň den předem. „Přijímáme jak telefonické, tak online rezervace," doplňuje posádka.

Na palubu je možnost vzít kočárek, jízdní kolo nebo domácího mazlíčka. „Děti do čtyř let mají u nás jízdu zdarma. Je však na rodičích, aby zvážili cestu s malými dětmi, jež je třeba mít pod neustálým bedlivým dohledem," doporučuje posádka.

Výletní lodě Jihočeské plavební společnosti vyplouvají o prázdninách každý den od pondělí do neděle, lodní linka mezi Týnem a Hlubokou ve středu, sobotu a neděli. První cestující se svezou začátkem června a po Vltavě plují až do konce prázdnin. Středobodem plavebních linek je Týn nad Vltavou, odkud lodě vyplouvají na několik tras. Nejdelší z nich je plavba přes Hněvkovickou přehradu a vorařskou obec Purkarec, kolem nového turistického cíle Karlův hrádek až do Hluboké nad Vltavou. Cesta je lemovaná přírodními krásami a zabere tři a půl hodiny. Stejnou trasou je také možné využít i zpět do Týna.  

Plavbu je možné využít jen do Purkarce s prohlídkou zmíněného Karlova hrádku a v odpoledních hodinách zpět lodí do Týna.  Lze také plout z Purkarce jen na Hlubokou nebo plavbu využít jako zpáteční.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky jihočeská plavební společnost, lodní doprava, Hluboká nad Vltavou, Týn nad Vltavou, Vltava, Purkarec, příroda, zdymadlo, Jihočeský kraj, výlet, historická památka, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Historické památky i romantická příroda. Lodní linka mezi Hlubokou a Týnem nabízí nový rozměr plavby po Vltavě  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.