Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Dobrovodská ulice se na rok uzavře. Stavba tunelu odkloní veškerou dopravu

Stavba dálničního tunelu Pohůrka uzavře na rok Dobrovodskou ulici v Budějcích. Hlavní tah mezi Suchým Vrbným a Dobrou Vodou u Českých Budějovic se uzavře pro veškerou dopravu 25. srpna. Uzavírka se dotkne také městské hromadné dopravy, která bude vedena po objízdné trase.

Agresivní spodní voda

Stát podle ministra dopravy Karla Havlíčka (ANO) zprovozní obchvat Budějc, který je součástí D3, v roce 2024. Některé části by podle něj mohly být hotové o rok dřív. Problémem je právě kilometrový tunel Pohůrka, u nějž muselo Ředitelství silnic a dálnic změnit technologii, protože se objevila agresivní spodní voda. Tunel tak bude kompletně hotový až v roce 2024. Uzavírka Dobrovodské ulice, kterou bude křižovat, má podle odhadu trvat od srpna letošního roku do srpna příštího roku.

„Objízdná trasa povede po silnici II/157 ulicí Ledenická ke křižovatce ulic Aloise Kříže a V Hluboké cestě, dále Ledenickou ke křižovatce Ledenická a Do Mladého a ulicí U Rybníka až k Lázeňské a zpět. Po celou dobu úplné uzavírky bude lokalita, včetně všech dotčených pozemních komunikací objízdných tras, řádně označena dopravním značením,“ shrnula mluvčí města Jitka Brůha Welzlová.

Uzavírka odkloní MHD

Uzavírka frekventované Dobrovodské ulice také ovlivní provoz městské hromadné dopravy, konkrétně její linky číslo šest. „Spoje budou v rámci uzavření úseku vedeny po objízdné trase ulicemi Dobrovodská, Ledenická, U Rybníka a Na Vyhlídce. Změna obslužnosti se bude týkat zastávek Zvonárna, Dobrá Voda, U Křížku a Dobrá Voda, Domov důchodců, které budou dočasně obousměrně zrušeny bez náhrady, a zastávky Kovárna ve směru do Českých Budějovic, která bude po dobu opatření přesunuta asi o padesát metrů ve směru jízdy do ulice Hlinecká,“ dodala Brůha Welzlová.

Do Rakouska po dálnici v roce 2025

Obchvat Českých Budějovic bude mít dvě části. Úsek Hodějovice - Třebonín dlouhý 12,5 kilometru, kde jsou náklady sedm miliard korun, a 7,2 kilometru dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice za 5,28 miliardy.

„V roce 2019 jsme zprovoznili 19 kilometrů D3 z Bošilce do Borku. V realizaci je nyní 20 kilometrů D3 kolem Českých Budějovic. Na úseku obchvatu krajského města z Úsilného do Hodějovic došlo k posunutí termínu zprovoznění na rok 2024 z důvodu průsaků spodních vod a celkové změně technologie stavby připravovaného tunelu Pohůrka. Letos zahájíme další úsek D3 směrem na jih, z Třebonína do Kaplice, který je v délce 8,6 kilometru,“ doplnil Havlíček.

Kompletně zprovozněná dálnice až na rakouské hranice by podle něho měla být v roce 2025.

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky České Budějovice, Dobrovodská, D3, uzavírka, stavba, Karel Havlíček, Rakousko, tunel, městská hromadná doprava, Nová Pohůrka, podzemní voda, Dobrá Voda u Českých Budějovic, Suché Vrbné, ANO 2011, Ředitelství silnic a dálnic

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovodská ulice se na rok uzavře. Stavba tunelu odkloní veškerou dopravu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.