Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

ŘSD může připravovat Severní spojku v Budějcích. Úřad zamítl odvolání

Krajský úřad Jihočeského kraje podruhé potvrdil, že územní rozhodnutí na stavbu takzvané Severní spojky v Českých Budějovicích je pravomocné. Zamítl odvolání několika lidí. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) tak může pokračovat v přípravě stavby. Na twitteru to uvedl generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Stavební povolení chce mít ŘSD nejpozději v roce 2023.

„Pro nás je to velmi důležitý krok, protože územní rozhodnutí bylo už jednou, na jaře letošního roku, zrušené. Potom se muselo znovu vydat, znovu bylo napadené a jsem velmi rád, že se dnes potvrdila právní moc. Pro nás je to krok k tomu, abychom mohli začít vykupovat pozemky, posléze vyvlastnit, když se nepodaří s vlastníky domluvit samotný výkup. Je to klíčový krok pro to, aby se stavba posunula dál v přípravě," řekl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Proti rozhodnutí stavebního úřadu se odvolalo několik lidí. Jejich odvolání krajský úřad nyní zamítl, vyplývá z informací ŘSD. Silničáři už zpracovali dokumentaci pro stavební povolení. Stavební povolení chtějí získat buď příští rok, nebo v roce 2023. „Někam tam směřujeme i zahájení stavby, stavební sezona roku 2023, případně 2024," řekl Mátl.

Severní spojka v Českých Budějovicích, dlouhá 2,3 kilometru za 1,9 miliardy bez daně by měla vzniknout v letech 2023 až 2025. Propojí silnici I/20 v úseku od okružní křižovatky u Globusu po Pražskou třídu. Bude to dvoupruhová silnice I. třídy, jejíž součástí se stane devět mostů. Stavba spolu s navazujícím úsekem Okružní ulice vytvoří severní obchvat města.

Podle ŘSD by se měla zprovoznit poté, co bude hotový obchvat města, jenž bude součástí dálnice D3. „Je to nejdůležitější stavba kromě obchvatu Budějovic, odvádí tranzitní dopravu ze Strakonické, která je velice přetížená. Je to nutná stavba i kvůli obchvatu," řekla již dříve ředitelka českobudějovické pobočky ŘSD Vladimíra Hrušková.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky stavby, silnice, správa, České Budějovice, Ředitelství silnic a dálnic, Radek Mátl, stavební povolení, krajský úřad, Twitter, Jihočeský kraj, Globus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan T

@Jan Richter Bude napojena na Okružní a přes ni se pojede na dálnici, jako se jezdí už dneska: https://mapapp.rsd.cz/Upload/Stavby/189/infoletak_s20-ceske-budejovice-severni-spojka.pdf

Čtvrtek, 21. října 2021, 10:13Odpovědět

Jan Richter

A jak ji pak napoji na D3?

Čtvrtek, 21. října 2021, 09:42Odpovědět

ŘSD může připravovat Severní spojku v Budějcích. Úřad zamítl odvolání  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.