Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Testování dopravních novinek přináší platby ve vozech MHD i inovované predikce příjezdů

PR článek

Letošní prosinec se v českobudějovické MHD nese v duchu testování zásadních technologických novinek. Cestující mohou od pondělí 13. prosince ve zkušebním režimu nakupovat jízdenky přímo ve vozech bezkontaktní platební kartou. Dopravní podnik města České Budějovice testuje i elektronické označníky na zastávkách. Ty přijímají data z nových palubních počítačů.

Inovace jsou součástí zásadního projektu „Rozvoj prvků telematiky pro zvýšení kvality a atraktivity služeb MHD v Českých Budějovicích“ (tzv. RPT) spolufinancovaného z fondů EU. Instalace nových odbavovacích zařízení, palubních počítačů nebo třeba radiostanic probíhaly v uplynulých měsících včetně interních zkoušek funkčnosti. „Situace v provozu jsou ale často nepředvídatelné, proto nové technologie před převzetím celého projektu musíme otestovat přímo při nasazení na linkách,“ vysvětluje Radek Filip, manažer útvaru dopravy Dopravního podniku města České Budějovice.

Nákup virtuálních jízdenek na odbavovacích zařízeních je od 13. prosince cestujícím dostupný v celé síti MHD. Až na jednotky případů proběhl první testovací den v pořádku. „U tří vozů, které v pondělí ráno cestujícím možnost nákupu virtuálních jízdenek nenabídly, šlo o selhání lidského faktoru. Jejich řidiči zapomněli před vyjetím restartovat systém,“ odůvodňuje mluvčí DPMCB Barbora Smudková. Drobné problémy se ale podařilo po zajetí vozu na konečnou odstranit.

Cestujícím, kteří chtějí nákup virtuálních jízdenek vyzkoušet ještě v tomto roce, jsou odbavovací zařízení dostupná ve všech vozech. „Opět ale připomínáme, že se jedná o testování systému, jehož úkolem je zjišťování potenciálních problémů,“ upozorňuje Smudková. Cestující by případně měli mít po ruce jiný typ jízdného. „Revizoři samozřejmě budou během testování systému brát v potaz, pokud se vyskytnou problémy na straně odbavovacího zařízení,“ říká Viktor Lavička, manažer útvaru marketingu a PR, do jehož řízení přepravní kontrola patří. Právě revizoři mají přímo na linkách největší možnost případné závady hlásit. „Důležitá je vždycky komunikace. Pokud kolegové shledají, že na zařízení skutečně nebylo možné jízdenku zakoupit, s cestujícím se situaci pokusí individuálně vyřešit,“ dodává. Svá pozorování případně mohou cestující hlásit přímo na kontakty dopravního podniku. K dispozici jim je e-mailová adresa info@dpmcb.cz či infolinka +420 387 719 119, psát mohou i přes facebookový profil společnosti.

Funkčnost systému samozřejmě pozorují i další pracovníci DPMCB v roli cestujících. „Testovací týmy kontrolují, zda zařízení fungují správně a jestli si vozy informace o jízdenkách mezi sebou předávají, pokud cestující přestoupí na jinou linku. Během testovacích jízd jsme zatím žádná závažná zjištění neobjevili, stejně tak při přepravní kontrole se data o jízdenkách zobrazovala správně,“ popisuje Smudková.

Nákup virtuální jízdenky je hračka

Platbu na nových odbavovacích zařízeních je možné provést výhradně bezkontaktně platební kartou, a to i prostřednictvím mobilních telefonů, hodinek nebo dalších zařízení, která mají cestující se svou platební kartou spárovaná. Tato zařízení nebo karty slouží jako identifikátor při přepravní kontrole, při platbě ve voze se tak cestujícím netiskne papírová jízdenka.

Kontrolu virtuálních jízdenek revizoři provádějí sejmutím informací z konkrétního identifikátoru, který cestující při nákupu jízdného přiložil k odbavovacímu zařízení. K tomu využívají speciální revizorskou aplikaci ve služebním mobilním telefonu. Důležité je, aby se cestující prokázal revizorovi vždy tím identifikátorem, kterým jízdenku zaplatil. Tedy při platbě hodinkami musí přiložit ke kontrole hodinky, při platbě kartou musí přiložit kartu.

Na rozdíl od dosud existujících typů elektronických jízdenek virtuální jízdenky mohou cestující zakoupit bezprostředně po nástupu do vozu. U SMS jízdenek a Sejf jízdenek je proces opačný – cestující musí mít přijatou jízdenku ještě předtím, než do vozu vstoupí.

Kontrolu platnosti zakoupené jízdenky mohou cestující provést kdykoli v průběhu jízdy prostřednictvím volby Informace o kartě na odbavovacím zařízení a opětovným přiložením karty. Na obrazovce se zobrazí počet platných jízdenek přiřazených k identifikátoru, stejně jako doba jejich platnosti nebo druh jízdného. Tyto informace si v reálném čase předávají odbavovací zařízení ve všech vozidlech MHD, i po přestupu se tak virtuální jízdenka v systému objeví.

Odbavovací zařízení ve vozech umožňují zakoupení všech typů jednotlivých jízdenek včetně zlevněných, rodinných, školních, nebo těch na 24 nebo 168 hodin. Při cestování ve větší skupině můžete zakoupit jízdenky každý zvlášť nebo i hromadně přidáním požadovaného počtu jízdenek. Jak při cestování s virtuální jízdenkou postupovat, vysvětluje Dopravní podnik města České Budějovice zde.

Nejčerstvější informace až na zastávku

Elektronické označníky na zastávkách budějovické MHD opět informují o příjezdech vozů od soboty 11. prosince. Po instalacích palubních počítačů do vozů, kvůli kterým musely být označníky vypnuté, jsou cestujícím dostupné ještě přesnější predikce. Zákazníci DPMCB mohou během testování na zastávkách vidět také případy, kdy se nezobrazuje počet minut do příjezdu vozu, ale konkrétní čas ve formátu HH:MM. K tomu může docházet při výpadku sítě. Cestující i tak na světelné tabuli naleznou alespoň informace o nejbližších odjezdech dle jízdního řádu. Nemusí tak ani v těchto případech informace dohledávat v jeho tištěné podobě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky České Budějovice, doprava, dopravní podnik, cpmcb, autobusy, městská hromadná doprava, platba, dopravní společnost, Evropská unie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Testování dopravních novinek přináší platby ve vozech MHD i inovované predikce příjezdů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.