Počasí dnes26 °C, zítra21 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

ŘSD má nepravomocné územní rozhodnutí na stavbu části D3 od Nažidel k hranicím

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) získalo od krajského úřadu Jihočeského kraje zatím nepravomocné územní rozhodnutí na stavbu části dálnice D3 od Nažidel k hranici s Rakouskem. Část dlouhou asi 3,5 kilometru chce začít stavět v druhé polovině roku příštího roku, zprovoznit v roce 2025 společně s úsekem Kaplice - Nažidla. Odhad nákladů je 1,8 miliardy korun.

Územní rozhodnutí vydal krajský úřad rok a půl poté, co o něj stát požádal. Rozhodnutí je zatím nepravomocné, do 15 dnů se proti němu lze odvolat k ministerstvu dopravy, informoval dnes server Zdopravy.cz. „Čekáme, až bude rozhodnutí pravomocné. Následně budeme moci pokračovat s výkupy pozemků, už je jich vykoupeno padesát dva procent," řekl mluvčí ŘSD Jan Studecký.

ŘSD chce příští rok získat stavební povolení, vypsat výběrové řízení a v druhé polovině roku začít úsek stavět. Zahrne jednu mimoúrovňovou křižovatku i pět mostů, jak vyplývá z informací ŘSD. Zprovoznit ho stát chce zároveň s úsekem Kaplice - Nažidla, jejž chce také začít stavět příští rok. Na konci roku 2025 by měla být jihočeská část dálnice D3 hotová.

Letos v únoru začalo ŘSD stavět část dálnice D3 Třebonín - Kaplice za 1,87 miliardy korun bez DPH. Úsek dlouhý 8,6 kilometru chce stát zprovoznit koncem roku 2024. Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic, ŘSD tak teď staví souvislý třicetikilometrový úsek D3. Zbylé dva úseky dálnice k hranicím s Rakouskem chce ŘSD začít stavět příští rok.

Nejpozději letos v srpnu vypíše ŘSD výběrové řízení na stavbu části dálnice D3 Kaplice nádraží - Nažidla. Téměř dvanáctikilometrový úsek s odhadem nákladů 6,25 miliardy Kč bez DPH chce stát začít stavět nejpozději na jaře 2023, řekl již dříve ČTK generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. Celá D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí by měla být hotová do roku 2030.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky silnice, stavby, D3, Jihočeský kraj, dálnice, Ředitelství silnic a dálnic, Nažidla, Dálnice D3, Kaplice, Rakousko, Ministerstvo dopravy České republiky, Praha, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD má nepravomocné územní rozhodnutí na stavbu části D3 od Nažidel k hranicím  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.