Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Řešení dopravy a parkování dává město prioritu

PR článek

Každoročním koloritem jarních a letních měsíců, který částečně omezuje dopravu v Českých Budějovicích, je rekonstrukce dopravní infrastruktury. Důvodem jsou nejen nevyhovující povrchy, ale také inženýrské sítě, které jsou uloženy pod komunikací a jsou často na hranici své životnosti. Vzhledem k mixu typů silnic, a tudíž i vlastníků, realizuje v katastru města stavební činnost ŘSD, Jihočeský kraj anebo město, někdy se také jedná o společné investice více subjektů. Díky tomu se v posledních letech kompletně rekonstruovala řada hlavních frekventovaných silnic i ulic včetně obnovy vodohospodářské infrastruktury, chodníků a osvětlení, bylo vybudováno několik kilometrů nových cyklostezek včetně lávky, znásobila se kapacita parkovišť. Investice města v této oblasti dosáhla za poslední tři roky 400 milionů korun.

Naprosto zaplněné bývá každý den záchytné parkoviště Jírovcova, které poskytuje řidičům celkem 438 parkovacích míst, ale také krytá místa pro kola. Lidé ho mohou využívat třetím rokem stejně jako autobusovou linku, která je z parkoviště doveze až do centra. Parkovací lístek pak poslouží řidiči jako jízdenka. Další místa přibyla i u sídliště Vltava a na českobudějovickém sídlišti Máj v blízkosti točny MHD. Komplexním řešením problematiky parkování je budování kapacitních parkovacích domů. Na místě stávajícího povrchového parkoviště u sportovní haly začne město na podzim 2022 s výstavbou parkovacího domu o kapacitě 495 míst. Jedná se o největší parkovací komplex zřízený městem v Jihočeském kraji. Město má navíc připravenu první studii, která by měla umožnit zkapacitnit plochu na sídlišti Vltava u Husovy ulice výstavbou patrového parkoviště.

V roce 2018 byla uvedena do provozu nová přeložka silnice přes ulici Milady Horákové do ulice Strakonická mezi sídlišti Máj a Vltava. Nová komunikace od té doby výrazně usnadňuje a urychluje cestu projíždějícím řidičům mezi dvěma největšími sídlišti ve městě. Vybudovány byly nové chodníky, cyklostezka, veřejné osvětlení a další prvky. Neméně důležitou se stala navazující výstavba kruhové křižovatky Branišovská – Milady Horákové. Ta významně ulehčí situaci řidičům, přispěje k plynulosti a bezpečnosti provozu v uvedené lokalitě. Na vlastní okružní křižovatku naváže v roce 2023 výstavba propojky směrem k ulici Na Sádkách.

Z pohledu dopravní infrastruktury jsou pro město a bližší okolí významné společné investice s Jihočeským krajem do přeložek silnic „zanádražní“ komunikace. Započaté práce 4. a 5. etapy navazují na předchozí realizované akce a nově umožní napojení dálnice D3 v jižní části města u Mladého. Celkové náklady na realizaci stavební části, kterou financuje město, činí necelých 21 milionů korun. Město zde očekává od kraje také napojení na obchvat Srubce, který by ulehčil již tak přetíženému Suchému Vrbnému.

Komplexní opravou prošlo v uplynulých letech ve městě množství komunikací. Rekonstruovány byly vodohospodářské inženýrské sítě, povrchy vozovek i chodníků, došlo k úpravám dopravních značení a v řadě případů i k výsadbě zeleně. Rekonstrukce se dotkly například frekventovaných ulic jako jsou Mánesova či Plavská, ale také Nerudova nebo Oskara Nedbala. Celkovou opravou prošel i most v ulici Karla IV.

Městský rozpočet nezapomíná ani na cyklisty. K jejich bezpečnějšímu pohybu přispělo v uplynulých letech právě rozšíření počtu cyklostezek, cyklopruhů či cykloobousměrek. Ta mezi Rožnovem a Včelnou umožní po svém dokončení spojení Českých Budějovic s obcí Včelná. Téměř dva roky slouží nová cyklostezka vybudovaná podél frekventované silnice Plavská propojující Nové Roudné a Jaselskou ulici. O něco mladší je cyklostezka Suchomelská, která vede do průmyslové oblasti Kněžských Dvorů a má dobré napojení i na tu pravobřežní kolem Vltavy. Projekt cyklolávky u TJ Meteor znamenal významný posun v možnostech využití dané oblasti pro cyklodopravu a umožnil bezpečné napojení na mezinárodní trasu.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky doprava, parkování, České Budějovice, silnice, cyklostezka, Jihočeský kraj, Ředitelství silnic a dálnic, Vltava, Milada Horáková, Karel IV. Lucemburský, Oskar Nedbal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řešení dopravy a parkování dává město prioritu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.