Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Přes tisíc kilo trhaviny, 270 náloží. ŘSD odstřelovalo zeminu na stavbě odpočívky

Nedaleko Českých Budějovic pokračuje stavba odpočívky Chotýčany u dálnice D3. Právě kvůli tomu muselo dnes Ředitelství silnici a dálnic odstřelit zhruba osm tisíc kubíků zemin a skály, které stavbě překážely. Na dva řízené odstřely bylo použito přes tisíc kilo trhaviny.

Stavba odpočívky u dálnice D3 začala letos v únoru. Hotová má být v srpnu příštího roku. Během stavby narazili pracovníci firmy Strabag, která odpočívku staví, na zeminu, kterou nešlo odtěžit a muselo se přistoupit k jejímu řízenému odstřelu.

Dnes proběhly první dva odstřely, každý na jedné strany odpočívky, během kterých bylo použito 1300 kilogramů trhaviny v celkem 270 náložích. Odstřely uvolnily zhruba 8000 kubíků zeminy a skály. Následující tři proběhnou podle ŘSD do konce srpna a první zářijový den.

Kvůli pracím musel být kompletně zastaven provoz na dálnici D3. „I s následnou kontrolou a vyčištěním povrchu vozovky po detonacích byla dálnice uzavřena necelou hodinu, a to přesně 52 minut,“ uvedlo Ředitelství silnici a dálnic.

Odpočívka u Chotýčan bude druhou, kterou řidiči na dálnici D3 najdou. Svými službami doplní tu u Chotovin na Táborsku. Podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla půjde o střední odpočívadlo. Pro kamiony vznikne po 40 místech na každé straně, auta budou mít v součtu k dispozici 90 míst. Bude tam také místo pro autobusy, vozidla s přívěsem, karavany či obytné vozy. „Na obou stranách pak budou i dětská hřiště a odpočinkové zóny,“ popsal před časem mluvčí ŘSD pro Jihočeský kraj Adam Koloušek.

Ohodnoť článek

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, odpočívka, Chotýčany, stavba, odstřely, Ředitelství silnic a dálnic, zemina, dálnice, České Budějovice, Strabag, Jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přes tisíc kilo trhaviny, 270 náloží. ŘSD odstřelovalo zeminu na stavbě odpočívky  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.