Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘSD otevřelo obchvat jihočeského Chýnova, město na něj čekalo desítky let

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo obchvat Chýnova na Táborsku na silnici I/19. Měl by odvést z města tranzitní dopravu. Obchvat dlouhý 3,6 kilometru začal stát stavět na podzim 2020. Proti původní ceně 230 milionů korun se prodraží kvůli růstu cen za materiály o pět až deset procent. Na obchvat čekali Chýnovští desítky let.

Někdejší starosta Chýnova Pavel Eybert (ODS), který za obchvat dlouho loboval, čeká, že z města novostavba odvede asi polovinu dopravy. Přes Chýnov projede denně 15 tisíc aut, z toho 2500 nákladních. Silnice I/19 je hlavní tah z jižních Čech k dálnici D1, na níž se najíždí u Humpolce.

Dosavadní silnice v Chýnově již byla nevhodná kvůli velkému provozu. „Obchvat je pro řidiče důležitý v tom, že už nebudou projíždět městem Chýnov. Ten průjezd byl z hlediska směrového a výškového vedení velmi nepříjemný, projíždělo se skrz centrum, skrz náměstí města. Zejména v zimě kamiony často zablokovaly dopravu na výjezdu na náměstí, kdy byl výjezd bohužel velmi nepříjemný. A když byly špatné klimatické podmínky, byl ten průtah prakticky neprůjezdný," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Po obchvatu obce Kámen, který silničáři zprovoznili před dvěma lety, je to další modernizace silnice I/19. Mátl dále připomněl, že před deseti dny ŘSD zprovoznilo obchvat Olbramovic na hlavním tahu z Tábora do Prahy.

Při stavbě obchvatu Chýnova muselo loni v zimě ŘSD na dva měsíce práce přerušit kvůli sporům o jeden pozemek, což je už vyřešené. Náklady kvůli zastaveným pracím stoupnou nejvýš v řádech milionů korun, řekl Mátl. Na stavbu bylo potřeba asi 28 tisíc tun asfaltových směsí, součástí obchvatu je 37 stavebních objektů. Stavěla firma M-Silnice.

Obchvat odvede z města velkou část kamionů i osobních aut. Přes Chýnov, který leží na hlavním tahu z Tábora na Humpolec a k dálnici D1, projede denně 15.000 aut, z toho 2500 nákladních. První projekt na obchvat Chýnova je z roku 1940. Zůstal ale jen na papíře. V zimě, kdy je horší sjízdnost, jsou na silnici I/19 často kolony při stoupání z údolí Chýnovského potoka směrem na Pelhřimov.

ŘSD teď v Česku staví 148 kilometrů dálnic a 95 kilometrů silnic první třídy, uvedlo dnes v tiskové zprávě.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky silnice, stavby, I/19, Chýnov, ŘSD, Ředitelství silnic a dálnic, doprava, okres Tábor, dálnice, Radek Mátl, Pavel Eybert, ODS, Dálnice D1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD otevřelo obchvat jihočeského Chýnova, město na něj čekalo desítky let  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.