Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD předpokládá, že na jaře příštího roku dostaví úsek dálnice D3 u Tábora

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) předpokládá, že na jaře příštího roku dostaví úsek dálnice D3 u Tábora. Silničáři potřebují vyvlastnit nebo koupit LPG stanici, která leží na pozemcích potřebných ke stavbě. Nabídnou za ni 200 až 300 tisíc korun. Když stanici získají, na jaře chtějí úsek postavit, mělo by to trvat asi měsíc. O vyvlastnění pozemků žádalo ŘSD, aby mohlo dálnici dostavět.

Zhruba 400 metrů dlouhý úsek dálnice D3 chybí kvůli dlouholetému sporu o vyvlastnění pozemků motocentra. Nejvyšší správní soud (NSS) v červenci potvrdil rozhodnutí o vyvlastnění těchto pozemků. Zamítl ale stížnost ŘSD, které nesouhlasilo s tím, že podle Krajského soudu v Českých Budějovicích se nemá vyvlastnění zatím týkat čerpací stanice LPG.

„Rozsudky jsou vesměs pozitivní, abychom mohli tento úsek dostavět. Podařilo se nám získat rozhodnutí, že pozemky jsou České republiky. Bohužel, ještě se nepodařilo získat poslední záležitost, vyvlastnit LPG stanici, která na pozemcích leží. Soud vyvlastnění zamítl a musíme s majitelkou řešit nové vyvlastnění nebo odkup. Zpracovali jsme znalecký posudek a budeme jí nabízet výkup LPG stanice," řekl generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Majitelkou čerpací stanice je Lenka Bratránková. Když nebude souhlasit s výkupní cenou, ŘSD bude znovu vyvlastňovat. Mátl ale věří, že do několika měsíců stanici získají. Pak musí požádat o stavební povolení. Až ho získají, chybějící dálnici dostaví do měsíce. „Já optimisticky vidím, že bychom to měli zvládnout v příštím roce, věřím, že je možná i dohoda s paní Bratránkovou. Budeme vyměřovat i nájem, protože pozemky jsou naše. Myslím, že je lepší se domluvit, LPG stanici od ní odkoupit a ten problém vyřešit. Práce by mohly začít na jaře," řekl Mátl.

Bratři Bratránkovi, jimž motocentrum s pozemky patřilo, označovali vyvlastnění za nezákonné. Uváděli, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a odmítá platit škody. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění mezi deseti a 20 miliony korun. Pavel Bratránek, který motocentrum provozoval od roku 2000, to označil za lež. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která má spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit by měla 170 kilometrů. ŘSD teď v jižních Čechách staví souvislý třicetikilometrový úsek D3. Celá dálnice D3 by měla být podle ministerstva dopravy hotová do roku 2030, jihočeská část do roku 2025.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD

Štítky ČR, silnice, stavby, D3, Tábor, Ředitelství silnic a dálnic, dálnice, pozemek, jaro, Dálnice D3, Radek Mátl, Nejvyšší správní soud České republiky, České Budějovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘSD předpokládá, že na jaře příštího roku dostaví úsek dálnice D3 u Tábora  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.