Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jindřichohradecké místní dráhy neplní na úzkokolejce smlouvu, uvedl Jihočeský kraj

Jihočeský kraj se domluvil s firmou ČSAD Autobusy České Budějovice, že by zajistila autobusovou dopravu v místech, kde jezdily vlaky na úzkokolejce. Provoz vlaků ho stál ročně 32 milionů korun, s autobusy by kraj ušetřil 20 milionů. Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která teď zajišťuje místo vlaků náhradní autobusovou dopravu, podle kraje neplní smlouvu. Krajští zastupitelé projednají návrh, aby hejtmanství firmě smlouvu ukončilo, řekl na dotaz ČTK krajský radní pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), jež provozuje dopravu na úzkokolejce, je od 6. září v úpadku. Firma na sebe podala začátkem září insolvenční návrh, v červnu dlužila přes 160 milionů korun a pohledávky dál přibývají, vyplývá z insolvenčního rejstříku. Firma nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

Jindřichohradecké místní dráhy jsou připravené dál provozovat dopravu

Firma Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD), která je od čtvrtka v úpadku, zváží odvolání proti tomu, že jí soud zamítl reorganizaci. Firma, jež provozuje dopravu na úzkokolejce, odmítla názor soudu, že reorganizačním návrhem sledovala nepoctivý...

Jihočeský kraj dopravu, kterou teď zajišťuje JHMD, kontroluje. „Už teď můžeme říci, že nedodržují věci podle smlouvy. Autobusy nejsou správně označené, některé spoje nedodržují přesné časy odjezdů ani příjezdů. Firma neplní smlouvu: ve smlouvě je, že má být drážní doprava, ne že tam budou jezdit autobusy," řekl krajský radní pro dopravu Antonín Krák (ČSSD).

Kraj připravil návrh, jak zajistit dopravu. Dohodl se s firmou ČSAD Autobusy České Budějovice, řešení projednal i s obcemi. Krajští zastupitelé projednají návrh na ukončení a vypovězení smlouvy, protože ji firma JHMD neplní, dodal Krák. Podle něj by chtěl kraj ale zachovat letní turistický provoz parních vlaků.

Smlouva s krajem do roku 2024

Jihočeský kraj pozastavil 27. září firmě JHMD platby za provoz vlaků. JHMD uvedly, že peníze od Jihočeského kraje jsou zásadní pro to, aby vyplatily mzdy a zajistily provozní financování. S Jihočeským krajem má firma smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu je 163 milionů korun. Novou autobusovou linku chystá kvůli problémům firmy i Kraj Vysočina.

Krajský soud v Českých Budějovicích rozhodl minulý čtvrtek o úpadku firmy. Soudkyně Pavlína Glaser Hrůzová ale zamítla reorganizační návrh. Soud pochybuje, že firma uvedla pravdivé údaje o své finanční situaci. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma zváží odvolání proti tomu, že jí soud zamítl reorganizaci. Firma odmítla názor soudu, že reorganizačním návrhem sledovala nepoctivý záměr. Je připravena dál provozovat náhradní autobusovou dopravu, řekl v pátek předseda správní rady JHMD Boris Čajánek. Reorganizaci schválila nadpoloviční většina věřitelů.

Firma nasadila místo vlaků autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Drážní úřad obnovil s firmou řízení vedoucí k tomu, že by jí odňal licenci. Další z nutných podmínek je mít osvědčení o bezpečnosti provozovatele drážní dopravy, které JHMD končí k 16. říjnu. JHMD nevyplatila v září pracovníkům mzdu, protože jí chybí peníze. Má asi 80 zaměstnanců.

Soudem určená insolvenční správkyně, na kterou ohledně dalšího postupu a provozu odkazoval Čajánek, se zatím nevyjádřila v insolvenčním rejstříku ani na dotaz ČTK.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, soud, správa, insolvence, firmy, Jihočeský kraj, Jindřichohradecké místní dráhy, doprava, Antonín Krák, České Budějovice, ČSSD, ČSAD, Kraj Vysočina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jindřichohradecké místní dráhy neplní na úzkokolejce smlouvu, uvedl Jihočeský kraj  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.