Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Jihočeský kraj nasadil v trase úzkokolejky na Jindřichohradecku autobusy

Jihočeský kraj nasadil v trase úzkokolejky na Jindřichohradecku od neděle 30. října autobusy. Jezdí ve stejných časech, jako jezdily vlaky firmy Jindřichohradecké místní dráhy (JHMD). Kraj firmě vypověděl smlouvu, firma je v úpadku. Od 3. října nasadila místo vlaků autobusy, protože jí vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Podle kraje tak přestala plnit smlouvu. Kraj Vysočina zajišťuje autobusovou dopravu v trase úzkokolejné železnice na Pelhřimovsku ode úterý.

„Nasadili jsme 30. října autobusy, jezdí tam naši dopravci, společnost Busem. Ve veškerých obcích a městech, která obsluhovala JHMD, jezdí naše autobusy. Počet cestujících není nic extra, ale to jezdilo i ve vlacích JHMD. Budeme se snažit přizpůsobit spoje požadavkům starostů," řekl náměstek jihočeského hejtmana Antonín Krák (ČSSD). Firma Jikord, jihočeský koordinátor dopravy, jednala se všemi starosty. Předali jí své požadavky na dopravu. Když je kraj vyhodnotí jako oprávněné, zařadí další spoje v prosinci, se změnou jízdního řádu.

Za provoz vlaků platil Jihočeský kraj firmě ročně 32 milionů korun, s autobusy ušetří 20 milionů. S Jihočeským krajem měla firma smlouvu do prosince 2024. Hodnota pětiletého kontraktu byla 163 milionů korun.

Jihočeský kraj i Kraj Vysočina vypověděly firmě smlouvu. Kraj Vysočina zajišťuje náhradní dopravu ode dneška. Vlaky na trati nejezdí od 3. října, náhradní autobusovou dopravu tam dosud provozovala firma JHMD. Na trase zatím zavedl kraj Vysočina k nynějším autobusům víkendové autobusové spoje, další spoje přidá s novým jízdním řádem od 11. prosince.

Firma JHMD na sebe podala insolvenční návrh v září. Ke konci června měla 140 věřitelů, dlužila 160,7 milionu korun. Pohledávky dál přibývají. Jen banka Raiffeisenbank přihlásila vůči firmě pohledávky za 100,5 milionu korun. Společnost JHMD nemá na splácení, argumentuje tím, že jí Kraj Vysočina neplatí poplatek za použití dopravní cesty. Kraj Vysočina to odmítá, uvádí, že postupuje podle platné smlouvy.

Firma se nedávno odvolala proti tomu, že krajský soud zamítl její reorganizační plán. O odvolání rozhodne Vrchní soud v Praze. JHMD, která je od 6. října v úpadku, nevyplatila mzdy zaměstnancům za srpen a září. Insolvenční správkyně bude podle některých zaměstnanců vyplácet mzdu za srpen pouze těm, kteří měli k 31. říjnu aktivní pracovní poměr u JHMD. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Krajský soud již jmenoval prozatímní věřitelský výbor, v němž jsou Raiffeisenbank, Všeobecná zdravotní pojišťovna a firma Geseuro. Drážní úřad obnovil s firmou řízení vedoucí k tomu, že by jí odňal licenci.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jindřichohradecké místní dráhy

Štítky železnice, správa, soud, insolvence, firmy, Jihočeský kraj, Jindřichohradecké místní dráhy, Kraj Vysočina, okres Jindřichův Hradec, okres Pelhřimov, Raiffeisenbank, Antonín Krák, ČSSD, Vrchní soud v Praze, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj nasadil v trase úzkokolejky na Jindřichohradecku autobusy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.