Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Sníh komplikoval život v Jihočeském kraji. Vlaky stály, bez elektřiny byly tisíce domácností

, aktualizováno 6. prosince 2022, 18:39

Dopravní situaci na jihu Čech v úterý komplikovalo na řadě míst silné sněžení. Na některých vozovkách stály uvízlé kamiony. Problémy se dotkly také železnice, provoz se zastavil na pěti železničních tratích, uvedly České dráhy na twitteru. Policisté řešili desítky nehod.

Doprava na dálnici D3 se pomalu obnovuje. Dbejte zvýšené opatrnosti, nabádá řidiče policie

Sněhová kalamita, která v noci z pondělí na úterý zasáhla Jihočeský kraj, dále komplikuje dopravu v kraji. Dálnici D3 z Českých Budějovic do Prahy musela policie kvůli stojícím kamionům uzavřít. Kolem půl 12 dopoledne se dopravu podařilo v...

Těžký a mokrý sníh komplikoval dopravu hlavně na jihu Čech. Na některých místech zůstaly v kopcích stát kamiony, podle Ředitelství silnic a dálnic jde například o silnici I/34 u Českých Budějovic směrem na Lišov, u Strážkovic nebo u Votic na I/3. 

„Večer začalo pršet a v noci se déšť změnil na sníh. Snažíme se silnice hodně solit, ale nějakou dobu trvá, než to začne působit a vrstva sněhu se rozjezdí," uvedl Karel Huisl z dispečinku správy a údržby Jihočeského kraje. Bohužel se tradičně stává, že některé kamiony mají stále letní pneumatiky. A v takových podmínkách pak někde zůstanou stát," dodal Huisl k dopravním komplikacím.

Dopravu na některých silnicicíh komplikují popadané stromy. Tady například silnice u Mokrého. Foto: Martin Čermák.

Od půlnoci do osmé hodiny ranní vyjížděli jihočeští policisté ke zhruba 50 událostem, které souvisí s hustým sněžením. Budějcké Drbně to řekla policejní mluvčí Štěpánka Schwarzová„Jde hlavně o popadané stromy, které komplikují dopravu. Nejvíce jich je na Táborsku a Jindřichohradecku, ale tyto události evidujeme téměř po celém kraji. Řešíme také nehody či uvízlé kamiony,“ řekla redakci před osmou hodinou ranní. 

Sypač zapadl do škarpy

Jihočeští hasiči evidovali k šesté hodině večer dvě stovky výjezdů. Také oni vyjížděli do akce nejčastěji kvůli popadaným stromům a větvím, které se lámou pod váhou těžkého sněhu. 

„Nejvíce událostí je na Českobudějovicku, Českokrumlovsku, Jindřichohradecku a Táborsku,“ sdělila redakci mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů„Jedná o takzvané vícečetné události, kdy v rámci jednoho výjezdu každá z jednotek rozřeže a odstraní více stromů. Hasiči řeší i události, kdy stromy popadaly na osobní auta,“ doplnila v tiskové zprávě Matějů. 

Počty výjezdů
Českobudějovicko - 50
Českokrumlovsko - 38
Jindřichohradecko - 63
Táborsko - 28
Pozn.: Údaje od HZS Jihočeského kraje k 8. hodině ranní

U vesnice Dolní Novosedly na Písecku zapadl do škarpy sypač, na místě pomáhá s jeho vyproštěním těžká technika. 

V Českých Budějovicích se tvořily na řadě míst kolony. Okolo osmé hodiny ranní se porouchal autobusu u viaduktu mezi Suchým Vrbným a nádražím. 

Českobudějovický radní Michal Šebek (ODS) v reakci na situaci komentoval facebookový příspěvek Budějcké Drbny. „FCC nezaspalo, vyjeli něco po třetí hodině, budili všechny, co máme nasmlouvaný, a koordinují i ostatní subjekty. Prioritní jsou hlavní tahy, nemocnice a trasy městské hromadné dopravy. Od 5:00 hod. jsme spolu v komunikaci,“ vzkázal radní.

Kvůli sněžení také se zastavily také některé vlakové spoje. Doprava na železnici byla dopoledne omezená na trati České Budějovice – Praha v úseku mezi Ševětínem a Českými Budějovicemi. Nejezdí také vlaky mezi Horním Dvořištěm a Rybníkem na Českokrumlovsku a stojí i úsek Hluboká nad Vltavou – Zliv. Na některých tratích jsou popadané stromy a větve.

„Vzhledem k nesjízdnosti silnic není možné zajistit náhradní autobusovou dopravu,“ uvedly ráno České dráhy na svém twitterovém účtu. Podrobnosti lidé najdou na webu dopravce. 

Kvůli sněžení informovala o komplikacích také společnost EG.D. „Během odpoledne se nám povedlo výrazně snížit počet odběratelů s omezením dodávek elektrické energie. K 17. hodině evidujeme zhruba 4 600 odběratelů s omezením dodávek v Jihočeském kraji a na Pelhřimovsku. Příčinami poruch jsou v drtivé většině pády stromů a větví, které nezvládli nápor těžkého mokrého sněhu, do vedení a následně potrhaly vodiče nebo izolátory. Na řadě míst se jednalo i o několik poruch na jedné lince, což ztěžovalo opravy,“ uvedl po půl šesté večer v tiskové zprávě mluvčí EG.D Roman Šperňák

Výpadky řeší firma od páté hodiny ranní. Důvodem je husté sněžení, těžký mokrý sníh a následné pády větví a stromů do vedení. Technici jsou v terénu, ale sněží i nadále, a tak je možné, že bude poruch přibývat, upozornil Šperňák. 

Teploty na jihu Čech se ráno pohybují kolem nula stupňů Celsia. Podle předpovědi meteorologů budou přeháňky po celý den. Někde se může sněžení opět změnit v déšť. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před sněžením platí pro celý kraj až do 13 hodiny odpoledne.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Redakce, HZS Jihočeského kraje

Štítky počasí, železnice, silnice, sjízdnost, jihočeský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh komplikoval život v Jihočeském kraji. Vlaky stály, bez elektřiny byly tisíce domácností  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.