Počasí dnes14 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Doprava na náměstí se příští týden vrátí do původního stavu

Doprava v historickém centru se příští týden vrací do původního stavu. Změny, které zavedlo minulé vedení města s cílem zklidnit dopravu na náměstí, zrušil soud. Lidé si tak budou moct znovu zkrátit cestu kolem radnice a zaparkovat na severní straně náměstí.

Jedním z posledních kroků minulého vedení radnice bylo zavedení několika dopravních změn v historickém centru města, čímž mělo dojít ke zklidnění dopravy kolem náměstí. Zrušena byla například oblíbená zkratka, díky které se lidé dostali rychleji z ulice Na Sadech do ulice Mánesova. V části ulice U Černé věže vznikla pěší zóna mezi Hroznovou a Kanovnickou a změnila se také průjezdnost ulice Biskupská. Kromě toho došlo ke zrušení návštěvnických stání na severní straně náměstí. Ta se měla podle původních plánů pro motoristy uzavřít úplně. Od tohoto záměru ale nakonec bývalé vedení radnice upustilo. 

Změny v centru Budějc budou mít zpoždění. Severní strana náměstí zůstane průjezdná

Už 1. července měly začít platit dopravní změny v centru Českých Budějovic. Celá akce ale bude mít zpoždění. Město navíc projekt částečně změnilo, severní strana Náměstí Přemysla Otakara II. zůstane průjezdná.

Nový koncept dopravy ale jako většina změn vyvolával rozporuplné názory. Někteří s ním souhlasili, jiným se nelíbil. A to až tak, že nařízení napadli u soudu. Ten jim nakonec vyhověl a omezení zrušil pro jeho nepřezkoumatelnost a nesrozumitelnost. „Soud rozhodl tak, že do 28. února nejpozději musíme vše vrátit do původního stavu. To znamená, že všechna ta opatření, která byla zavedená, se zruší," komentoval tehdy první náměstek primátorky Petr Maroš (ODS), který měl k projektu výhradu už před jeho zavedením.

K 1. březnu tak zmizí značky, které zakazovaly nebo upravovaly provoz ve zmiňovaných ulicích. Na náměstí navíc zaparkuje o 15 aut víc a obnoví se také šest míst pro automobily invalidů. Měnit se ale nebude ceník parkovného. Za první hodinu stání na náměstí zaplatí řidiči 70 korun a za každou další 100 korun. Radnice chce koncept parkování na náměstí udržet jako krátkodobou možnost, která má sloužit jen k tomu, aby si lidé vyřídili potřebné věci na úřadech.

Do původního stavu se nemusí vracet některé části náměstí, kam byly umístěny květináče, lavičky a kolostavy. „Tato pevní překážka má samostatné rozhodnutí a toto nebylo rozsudkem soudu napadeno. Na severní a západní straně tak zůstane rozmístěn městský mobiliář,“ popsal náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Podle něj se bude radnice do budoucna koncepcí dopravy v centru zabývat. „Jedná se určitě o provizorní řešení, my s tím stavem nejsme spokojeni. Ale vzhledem ke lhůtě od soudu jsme neměli moc času na to, abychom to připravili lépe. Komplexnější řešení celé situace budeme mít na stole v pozdější době," řekl náměstek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Doprava na náměstí se příští týden vrátí do původního stavu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.