Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Na Máji by měl vzniknout parkovací dům. Aktuálně stojí každou noc zhruba tisíc aut mimo parkovací místa

Vedení města plánuje vybudování parkovacího domu na sídlišti Máj. Jeho kapacita by měla být zhruba 500 vozů. Vzniknout by měl na místě současné trolejbusové točny MHD v ulici Antonína Barcala. Město tak reaguje na aktuální problém s parkováním.

Dlouhodobě neřešený problém s parkováním narostl do takových rozměrů, že složky integrovaného záchranného systému se často velmi obtížně dostávají k místu události. Problém je momentálně také na místech pro invalidy. Jejich majitelé mají často svá místa zablokována jiným vozidlem, lidé musejí každé ráno odtlačit i několik aut, aby mohli vyjet do práce. Večer naopak není kde zaparkovat a odstavení vozidla znamená dlouhé objíždění celých bloků a hledání skuliny na parkování. Takový je podle města každodenní stav na největším českobudějovickém sídlišti Máj. Na sídlišti nyní pravidelně stává tisícovka aut na místech, která nejsou určená pro parkování.


Noční parkování na Máji.

„Nové vedení radnice zpracovalo vlastní analýzu stavu parkování. V nočního hodinách byla sečtena všechna vozidla, která na sídlišti parkují a výsledky jsou alarmující. Celkem bylo sečteno 4700 vozidel, z nichž bezmála tisícovka aut parkuje na místech, kde to není povoleno. Nejhorší situace je v ulicích V. Volfa, N. Frýda a M. Chlajna,“ dodává náměstek primátorky Lubomír Bureš (ODS).

Problém s nedostatkem parkovacích míst by měla částečně vyřešit stavba parkovacího domu na místě současné trolejbusové točny MHD. Čtyřpodlažní parkovací dům by měl pojmout až téměř 500 automobilů.


Noční parkování na Máji.

„Situace s parkováním na sídlišti Máj je opravdu dlouhodobě neudržitelná a jiné racionální řešení, než vybudování parkovacího domu na místě současné točny MHD v tuto chvíli není. Nechceme zasahovat do zeleně a zároveň nechceme ani stavbu, která by poměrně dlouhou dobu omezovala komfort bydlení a bezpečnost obyvatel,“ řekl hejtman a radní města Martin Kuba (ODS).

V období 2023 až 2024 by mělo proběhnout výběrové řízení a projekční práce. Stavba je naplánována na rok 2025. Náklady jsou odhadovány na zhruba 280 milionu korun s DPH.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město České Budějovice

Štítky ČR, správa, automobilová, parkování, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jan Richter

Když si tam koupí 4-5 aut za sociální dávky tak se tomu nedivte

Úterý, 28. března 2023, 18:42Odpovědět

Na Máji by měl vzniknout parkovací dům. Aktuálně stojí každou noc zhruba tisíc aut mimo parkovací místa  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.