Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Stát má stavební povolení na další část D3. Úsek k hranicím chce začít stavět ještě letos

Ředitelství silnic a dálnic chce na konci letošního roku začít stavět úsek dálnice D3 z Nažidel k hranicím s Rakouskem. Na tři a půl kilometru dlouhý úsek získal stát stavební povolení, nyní dokončuje majetkoprávní přípravu. Výběrové řízení na zhotovitele běží od února. Předpokládaná cena je 1,24 miliardy korun bez DPH.

Informaci o stavebním povolení zveřejnil na svém twitterovém účtu ředitel Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl. „Dokončuje se majetkoprávní příprava,“ napsal. Poslední úsek jihočeské části dálnice D3 povede z Nažidel, mezi obcemi Suchdol a Trojany, až ke státní hranici. Za 3,5 kilometru by mělo ŘSD podle předpokladů zaplatit 1,24 miliardy korun.

Výběrové řízení na zhotovitele vypsalo ŘSD v březnu, nabídky mohou firmy podávat do 19. července. Stavět by se mělo podle Mátla začít ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. „Je to de facto rozšíření stávajícího dvoupruhu na čtyřpruh a stavba jedné mimoúrovňové křižovatky Dolní Dvořiště. Myslím si, že se nám podaří na konci roku 2023 zahájit a v roce 2025 tam budeme jezdit," řekl loni ČTK Mátl.

V úseku vznikne jedna mimoúrovňová křižovatka v Dolním Dvořišti a pět mostů, z toho jeden na zmiňované křižovatce a jeden ekodukt, který slouží k migraci zvířat. Hotová má být část k hranicím v roce 2025.

Kromě tohoto úseku chce ŘSD začít letos stavět také dálnici z Kaplice k Nažidlům. Dvanáct kilometrů dlouhý úsek má vyjít na 6,1 miliardy korun bez DPH. Uvedení do provozu je naplánováno na rok 2026.

Loni v únoru začala stavba dálnice mezi Třebonínem a Kaplicí za 1,87 miliardy korun bez DPH. Úsek dlouhý 8,6 kilometru chce stát zprovoznit koncem roku 2024. Stavba navazuje na budovaný dálniční obchvat Českých Budějovic, který se podle zástupců ŘSD může prodražit až o jednu miliardu. Fungovat začne v lednu 2025.

Podílejte se na obsahu Drbny

Chcete se více zapojit do tvorby článků? V dotazníku můžete redakci vzkázat, jaká témata vám na Drbně chybí. Díky zpětné vazbě se můžete podílet na tom, jakým tématům se budou redaktoři věnovat. Registrovaní uživatelé po vyhodnocení zpětné vazby získají informace o tom, co jsme díky čtenářům zjistili.

Napište první písmeno abecedy.

* Povinné položky.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky ŘSD, Jihočeský kraj, D3, dálnice, dálnice D3

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát má stavební povolení na další část D3. Úsek k hranicím chce začít stavět ještě letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.