Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Majitel pozemků u D3 v Táboře, jejž čeká vyvlastnění, žádá o pomoc prezidenta

Majitel pozemků motocentra klíčových pro dostavbu D3 u Tábora Pavel Bratránek žádá o pomoc prezidenta Petra Pavla. Stát mu pozemky vyvlastní. Bratránek uvádí, že má od Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) nařízeno provozovnu do 60 dnů vystěhovat, nemá přitom kam a dosud nedostal zaplaceno. O finanční náhradě se zatím nerozhodlo. Dostane se tak na "existenční dno", uvedl v otevřených dopisech prezidentu a Ústavnímu soudu (ÚS). Jeho stížnost k ÚS ohledně vyvlastnění soud v listopadu odmítl. Prezident Pavel uvedl, že Bratránkovu žádost zatím nedostal a nemůže se k ní tedy zatím nijak postavit.

Obecně prezident konstatoval, že pokud je vyvlastnění v souladu se zákonem, těžko se proti němu může občan odvolávat. „Na druhou stranu je jasné, že musí proběhnout všechno v souladu s pravidly a s parametry zákona. To znamená, že vyvlastněný člověk musí být také vyplacen v řádném termínu," řekl prezident Petr Pavel na dotaz ve Vrchlabí na tiskové konferenci na závěr dvoudenní návštěvy Královéhradeckého kraje.

Podle generálního ředitele ŘSD Radka Mátla se finanční náhrada za pozemek řeší, je to ale záležitost vyvlastňovacího úřadu, nikoliv ŘSD. „Už tam byli znalci, stanovili náhradu a o tom se teď vede diskuse mezi vyvlastňovacím úřadem a sourozenci Bratránkovými," řekl Mátl.

„Situace je taková, že mě ŘSD vyzvalo k vyklizení nemovitosti, a to do 60 dnů. Vzhledem k tomu, že jsem do dnešního dne nedostal za nemovitost zaplaceno, nemohu si pořídit nemovitost jinou, kam bych se přestěhoval a přesunul tam své podnikání. Nemovitost není prázdná, mám zde spoustu vybavení a motocyklů a nadále zde podnikám. Ve chvíli, kdy mě ŘSD silou vystěhuje, přicházím o veškerý zdroj příjmů. V brzké době se dostanu na existenční dno," napsal Pavel Bratránek v dopisech.

O vyvlastnění pozemků motocentra žádalo ŘSD, aby mohlo dostavět zhruba 400 metrů dálnice D3. Majitelé pozemků bratři Bratránkovi nesouhlasili, rozhodnutí označovali za nepřiměřené a protiústavní. Ústavní soud ale v listopadu odmítl stížnost Pavla Bratránka a společnosti Taartrade. ŘSD pak požádalo ministerstvo dopravy o obnovu stavebního řízení a ve výběrovém řízení se hledá zhotovitel dostavby D3. Ústavní stížnost soud odmítl pro zjevnou neopodstatněnost, potvrdila v listopadu Natálie Nechvátalová z ÚS.

„Ústavní soud odmítl stížnost stěžovatelů týkající se vyvlastnění podle liniového zákona. Obsahem ústavní stížnosti byla podobná právní argumentace, s níž se vypořádaly již správní soudy ústavně souladným způsobem. Ústavní soud neshledal ve věci pochybení. Proti rozhodnutí Ústavního soudu není přípustné odvolání," sdělila mluvčí Ústavního soudu Kamila Abbasi k nedávnému rozhodnutí soudu v dané věci.

Bratránkovi opakovaně uváděli, že stát jim zmařil investice, vydal nezákonné stavební povolení a odmítá platit škody. ŘSD dříve uvedlo, že navrhlo Bratránkovým odškodnění mezi deseti a 20 miliony korun. Pavel Bratránek, který motocentrum provozoval od roku 2000, to již dříve označil za lež. Podle ŘSD vznikl problém v roce 1998, kdy stavební úřad v Táboře povolil chybně stavbu motocentra jako stavbu trvalou přes dočasný příjezd ze silnice I/3. Stanovisko ŘSD potvrdil i Nejvyšší správní soud, jenž spor také řešil. Loni dospěl k závěru, že vyvlastnění je nezbytné, jiné řešení neexistuje.

Mátl dnes zopakoval, že ŘSD se roky snažilo s Bratránkovými dohodnout a navrhovalo jim podle platné legislativy výkup pozemku, což oni odmítali. Proto ředitelství muselo požádat o rozhodnutí o vyvlastnění. To podle Mátla vydal jihočeský vyvlastňovací úřad v Táboře. „V tuto chvíli je pozemek a celý areál Ředitelství silnic a dálnic, potažmo státu, a děláme kroky, abychom mohli finálně dokončit D3 na obchvatu Tábora," uvedl šéf ŘSD.

Chápe prý rozezlení Bratránkových, ale měli podle něj možnosti k dohodě. ŘSD podle něj vždy postupovala v souladu s platnou legislativou, což potvrdily i soudy. Nyní je situace kolem motocentra a jeho pozemků ve fázi, do které ŘSD nevstupuje, dodal.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky silnice, stavby, soud, Pavel, D3, Jihočeský, Ústavní

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Vaněk

Stěžovat si u Ústavní mafie nebo žádat o pomoc vlastizrádce PePu je holá naivita a ztráta času... Lépe by bylo vzít kvér, a vysvětlit "soudcům", co znamená soukromé vlastnictví. Otázka totiž zní: Je soukromé vlastnictví v této kolonii nedotknutelné (jak ostatně postuluje i Ústava a LZPS), nebo jde jen o iluzorní právní stav, který se dá ohýbat na základě přání zlodějů se státním souhlasem?

Neděle, 10. prosince 2023, 12:25Odpovědět

Filipek Aspol

Stejné praktiky jako za komunistů...

Sobota, 9. prosince 2023, 09:58Odpovědět

Martin Vaněk

Jako? Vždyť tam sedí samí ex-komunisté...; komunisté jsou proti tomuto režimu žabaři, o tomto se komunistům ani nesnilo... :-D

Neděle, 10. prosince 2023, 12:51Odpovědět

Ondra Sácký

Neboj se. Už se na tebe taky chystáme. V životě nic nemáš, nikoho moc nezajímáš, ale nás exekutory jo. Někdy kolem Vánoc se ozveme, připrav se na konečnou. Ale pořád si to můžeš sám hodit, to zas jo.

Neděle, 10. prosince 2023, 06:49Odpovědět

Martin Vaněk

Vážně věříte, že tento režim ochrání zloděje a loupežníky z exekutorské mafie, až se lidé proberou a zjistí, že to jsou jen papíroví draci, kteří olupovali často nevinné lidi? Vážně si myslíte, že jste nedotknutelní a nesmrtelní? Myslím, že budete nemile překvapen... :-D

Neděle, 10. prosince 2023, 12:30Odpovědět

Dana Solcova

Půjčte si peníze zde rychle a online od 20 000 Kč do 58 000 000 Kč pro více informací kontaktujte whatsapp: +420604666169 nebo e-mail: plachetskahana7@gmail.com

Sobota, 9. prosince 2023, 00:49Odpovědět

Josef Salava

Určitě by mu meli zaplatit at má kam jit a uzivit se ,ale od generála si at nic nečeká vime kdo je to.

Pátek, 8. prosince 2023, 20:15Odpovědět

Majitel pozemků u D3 v Táboře, jejž čeká vyvlastnění, žádá o pomoc prezidenta  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.