Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

ŘSD začne stavět most v Protivíně na silnici I/20 nejdřív v roce 2025. Tah bude rok zavřený

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) postaví most v Protivíně na Písecku, kudy vede silnice I/20. Jde o hlavní tah z Českých Budějovic do Písku. Současný most je poškozený tak, že je nutné ho zbourat. Práce by měly začít v roce 2025 nebo o rok později, původně silničáři oznámili, že to bude v roce 2024. Odhad nákladů je 800 milionů. Práce potrvají dvě stavební sezony, při té druhé bude I/20 v místě zavřená, což si vyžádá značná dopravní omezení.

„Most vykazuje řadu závad, které bude nutné odstranit. Narušený je beton spodní stavby i nosné konstrukce. Nevyhovující je také stav výztuží nebo mostních izolací. Vzhledem ke svému stáří už také most neodpovídá dnešním standardům, a to jak šířkou, tak podobou odbočovacích pruhů na mostě a předmostí,“ uvedl Adam Koloušek z českobudějovické pobočky ŘSD. Odborníci doporučili, aby se postavila nová nosná konstrukce, vznikne tak nový most.

Při první stavební sezoně budou dělníci pracovat převážně pod nynější mostní konstrukcí, provoz na I/20 tak bude omezený minimálně. Při druhé stavební sezoně bude silnice kvůli stavbě nového mostu zavřená. „Vzhledem k tomu, že se most nachází na hlavním tahu na Písek, v zastavěném území a kříží železniční trať, budou značná omezení provozu,“ uvedl Koloušek. Za nejreálnější objízdnou trasu hlavně pro nákladní dopravu označil odklonění dopravy na silnice I/22 a I/4 přes Strakonice, auta by tak najela asi o 12 kilometrů navíc.

Dalším důvodem, proč je oprava nutná, jsou plánované úpravy silnice I/20, kdy se silnice na trase mezi Českými Budějovicemi a Pískem výrazně změní. Ve vybraných úsecích se rozšíří, v každém směru přibude jeden jízdní pruh. Informace o plánované stavbě jsou na webu. Nový most tak musí odpovídat současným normám.

ŘSD zahájilo v říjnu výběrové řízení na stavbu obchvatu u Českých Budějovic, který odvede dopravu na silnici I/20 z obcí Dasný a Češnovice. Předpokládaná hodnota zakázky 8,5 kilometru dlouhého čtyřpruhového úseku je 1,82 miliardy Kč bez DPH, informoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl. Práce by mohly začít před prázdninami 2024 a skončit v roce 2027. Oběma zmíněnými obcemi projede denně téměř 20.000 aut.

Silnice I/20 spojuje západní Čechy s jižní částí jižních Čech a díky silnici I/34 dál s východem republiky. ŘSD chce postupně vozovku I/20 mezi Pískem a Budějovicemi rozšířit, aby byl provoz plynulejší. Po silnici I/20 cestuje řada lidí do práce v Českých Budějovicích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, silnice, stavby, most, Protivín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomas Petr

Tak někdo za dva roky postaví 40km D4 s mosty, přivaděči atd a ŘSD za dva roky jeden most. Tak to je na zvážení, jestli tam nevyházet ty přižírky a dosadit lidi, kteří něco umí.

Úterý, 19. prosince 2023, 10:02Odpovědět

ŘSD začne stavět most v Protivíně na silnici I/20 nejdřív v roce 2025. Tah bude rok zavřený  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.