Počasí dnes24 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Noční kontrola v MHD ukázala, že zhruba každý pátý cestující jezdí bez zaplacení

Zatímco během dne jezdí městskou hromadnou dopravou bez jízdenky jen promile ze všech cestujících, v noci je to podle českobudějovického dopravního podniku každý pátý. Zjistili to během kontrolní akce, kterou podnik uspořádal společně s městkou policií. Černí si pak místo 20 korun za cestu připlatí několik stovek.

Kontrolu nočních spojů uspořádal Dopravní podnik města České Budějovice ve spolupráci se strážníky městské policie. Zatímco během dne zachytí revizoři promile cestujících, kteří jedou bez platné jízdenky, v nočních spojích to byl zhruba každý pátý člověk.

V letošním roce je navíc počet neplatících cestujících rekordní. Na začátku prosince překročil hranici 17 tisíc, což je o tři tisíce více než v roce 2022.

„Pořídit si platnou jízdenku je pro cestující povinnost v jakékoliv denní době, v noci to ale opravdu velká část přepravovaných osob nerespektuje. Může se to zdát jako drobný prohřešek, ale každý černý pasažér ubírá z městského rozpočtu, který je tu pro nás všechny,“ okomentoval výsledky kontroly ředitel dopravního podniku Slavoj Dolejš. Provoz nočních linek je podle vzhledem k nižší obsazenosti spojů a příplatkům za práci v noci dražší.

Virtuální jízdenku si přitom cestující mohou pořídit v každém vozidle MHD. Základní cena je 20 korun. Pokuta za její nepořízení je přitom mnoho násobně vyšší. „Kdo uhradil přirážku k jízdnému na místě, připlatil si její sníženou sazbu 600 korun stejně jako ti, kteří ji spolu s jízdným uhradí do 15 dnů v zákaznickém centru DPMCB na Novohradské ulici. Ti si od nového roku připlatí, přirážka uhrazená v zákaznickém centru ve lhůtě bude činit 800 korun plus jízdné. Pokud se k „pokutě“ provinilci nepřihlásí ani do dvou týdnů, platí pro ně plná sazba přirážky k jízdnému 1500 korun plus jízdné,“ uvedla v tiskové zprávě mluvčí dopravního podniku Barbora Fišer.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky MHD, kontrola, jízdné, pokuta, městská policie

Noční kontrola v MHD ukázala, že zhruba každý pátý cestující jezdí bez zaplacení  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.