Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Po více než půlroce smí řidiči jezdit po hrázi táborského Jordánu

Po více než půlroce smí řidiči opět jezdit po hrázi táborské nádrže Jordán. Vozovka byla uzavřena kvůli stavbě lávky pro pěší, jejíž vybudování stálo více než 100 milionů korun. Silnice na hrázi spojuje části Tábora oddělené Jordánem. V době uzavírky museli řidiči využívat objízdné trasy. Město původně plánovalo, že hráz otevře 19. prosince. Termín však posunulo počasí.

Promočené podkladní vrstvy štěrku musely být vyměněny, porto jsme aktualizovali harmonogram, který jsme považovali i s přihlédnutím k vývoji počasí za reálný," uvedl táborský starosta Štěpán Pavlík (Tábor 2020).

Plánovaná cena stavby lávky pro pěší a cyklisty činila 104 milionů korun. Stavba lávky podél Jordánu je největší investiční akcí Tábora v letošním roce. Původní lávka stála u hráze od roku 1929. Pavlík uvedl, že komplikace působily především sloupy zapuštěné v problematické zemině. Vzhledem k nestabilnímu podloží proto stará lávka za poslední roky klesla o osm centimetrů. Město zvažovalo i postup provizorní rekonstrukce. Znamenalo by to ale jen částečné úpravy stavby. Nakonec se však rozhodlo pro kompletní modernizaci.

Tábor kvůli projektu musel pokácet na svahu nádrže Jordán 20 vrb. Podle znaleckého posudku bylo 11 z nich napadeno parazitní houbou. „Po Novém roce bude pokračovat obložení hráze kamenem a na jaře přijde na řadu výsadba rychlerostoucích kultivarů vrby bílé," uvedl mluvčí táborské radnice Luboš Dvořák.

Táborský Jordán, která se rozkládá na ploše 50 hektarů, je podle historiků unikátní svou primární funkcí, nešlo o rybník za účelem chovu ryb, ale o zásobník užitkové vody pro středověké město. Byl založen v roce 1492, jde tedy o nejstarší umělou vodní nádrž v českých zemích. Jordán zadržuje tři miliony krychlových metrů vody.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Tábor

Štítky ČR, správa, silnice, stavby, Tábor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po více než půlroce smí řidiči jezdit po hrázi táborského Jordánu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.