Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kraj zná podobu nového mostu Kosmonautů. Do soutěže se přihlásilo přes 20 atelierů

Přes dvacet ateliérů se přihlásilo do architektonické soutěže na nový most Kosmonautů v Českých Budějovicích. Vítězný návrh předložil Atelier Horký, se kterým nyní Jihočeský kraj podepíše smlouvu na zpracování projektové dokumentace. Most na Mánesově ulici je ve špatném stavu.

Že je most Kosmonautů na Mánesově ulici v Českých Budějovicích ve špatném stavu informoval Jihočeský kraj letos v květnu. K poslední rekonstrukci došlo v roce 1994, kdy se na něm objevily protihlukové stěny. „Most je ve špatném technickém stavu a je nutné ho nahradit novým. Je oslaben korozí, kontaminován je i beton. Má nízkou zatížitelnost a nedostatečný průtočný profil," uvedl tehdy náměstek hejtmana Jihočeského kraje pro veřejné zakázky Pavel Klíma (TOP 09).

Jihočeský kraj opraví most na průtahu přes České Budějovice

Most Kosmonautů, který se nachází v Českých Budějovicích, čeká velká rekonstrukce. Jihočeský kraj vyhlásil architektonickou soutěž. Původní stavba se nachází nad Malší od roku 1959 a je ve špatném stavu.

Byla proto vyhlášena architektonická soutěž na podobu nového mostu, do které se přihlásilo 24 účastníků. Vítězný návrh předložil Atelier Horký. Porota ocenila například to, že vizuál mostu ladí s ostatními mosty přes Malši. „Tento charakteristický motiv ocelového obloukového mostu s dolní mostovkou dále rozvíjí současnou technologií, ovšem oproti jiným návrhům si zachovává nadčasovost a městskost, což je v daném místě vnímáno velmi pozitivně. Vhodně je řešeno oddělení automobilové a pěší dopravy, možnost umístění protihlukových stěn a v neposlední řadě výrazné zlepšení parametrů cyklostezek vedoucích pod mostem,“ popsal vedoucí odboru regionálního rozvoje, územního plánu a stavebního řádu krajského úřadu Jihočeského kraje Petr Hornát

Vizualizase nového mostu Kosmonautů. Zdroj: Atelier Horký

S vítězem soutěže bude nyní Jihočeský kraj jednat o podpisu smlouvy na zpracování projektové dokumentace. Samotná stavba by měla podle hejtmana Martina Kuby (ODS) začít po otevření dálnice a dalších dopravních staveb. „Je důležité, aby Mánesova ulice, která je klíčovou českobudějovickou dopravní tepnou, byla v pořádku a sloužila Jihočechům,“ komentoval.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Atelier Horký

Štítky Jihočeský kraj, České Budějovice, most Kosmonautů

Kraj zná podobu nového mostu Kosmonautů. Do soutěže se přihlásilo přes 20 atelierů  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.