Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V části kraje může v pondělí komplikovat dopravu ledovka

V části Jihočeského kraje se může v pondělí odpoledne podle meteorologů vyskytovat ledovka. Lidé by proto měli počítat s možnými komplikacemi nejen v dopravě. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze, která platí pro Jindřichův Hradec a Dačice.

Výstraha meteorologů před ledovkou platí od pondělního poledne do večerních hodin. „V pondělí bude postupovat přes naše území od severozápadu studená fronta. V severních a severovýchodních Čechách a na většině území Moravy a Slezska se očekává odpoledne a večer mrznoucí déšť s tvorbou ledovky,“ uvedli meteorologové na sociální síti X (dříve Twitter). V Jihočeském kraji se může ledovka tvořit v Jindřichově Hradci a Dačicích.

Komplikace mohou podle meteorologů vznikat v dopravě. „Řidičům se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Počítat s prodloužením doby jízdy,“ uvedl ve výstraze ČHMÚ. Lidé by v zasažených oblastech měli být při pohybu venku opatrní, starší lidé by pohyb venku měli omezit. 

Podle způsobu vzniku meteorologové rozlišují náledí a ledovku. Náledí je ledová vrstva pokrývající zemský povrch, která vzniká postupným mrznutím dešťových kapek na povrchu země nebo zmrznutím roztátého sněhu. Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vodní kapky se po dopadu na zem či předmět rozlijí, zmrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích, plotech či sloupech.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky čhmú, počasí, předpověď, meteorologové

V části kraje může v pondělí komplikovat dopravu ledovka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.