Počasí dnes25 °C, zítra22 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

České Budějovice byly loni v nehodovosti druhé nejnebezpečnější krajské město

V Českých Budějovicích se loni stalo 732 dopravních nehod. Podle indexu pojišťovny Generali jde o druhé nejnebezpečnější krajské město v Česku. Horší bilanci má podle statistiky jen Brno. Dopravní situaci v Českých Budějovicích podle policie komplikuje fakt, že městu chybí obchvat.

„Stáváme se tak tranzitním bodem, přes nějž projíždí kamionová doprava," řekl policejní mluvčí Jiří Matzner. Podle něj je třeba k tomu připočítat silnější provoz v letních měsících, kdy řada lidí jezdí přes krajské město na dovolenou do zahraničí.

Loni při 732 nahlášených nehodách utrpělo 22 lidí těžké zranění. Nikdo při havárii v Českých Budějovicích nezemřel. Index, který vypočítává pojišťovna Generali, podle ní vyjadřuje relativní míru závažnosti dopravních nehod. Jeho hodnota udává poměr vážných a smrtelných havárií k celkovému počtu nehod evidovaných na území města za určité období.

Obchvat Českých Budějovic se staví několik let a otevřený by měl být do konce letošního roku. „Věříme, že dopravní situace se pak výrazně zlepší. Vozovky ve městě vznikaly většinou před několika desítkami let a svými parametry nejsou stavěny na tak vysoký provoz," řekl Matzner.

Obchvat Českých Budějovic bude součástí dálnice D3. Propojí tranzit ve směru od severu na jih kraje. V provozu je nyní 70 kilometrů D3, která má v budoucnu spojit Prahu s Českými Budějovicemi a rakouskými hranicemi. Měřit má 170 kilometrů. Celou D3 z Prahy k hranicím včetně středočeských částí chce stát podle ministerstva dopravy dokončit do roku 2031, jihočeskou část do roku 2026. Nyní mohou řidiči využívat D3 od středočeského Mezna do Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky nehoda, automobilová, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice byly loni v nehodovosti druhé nejnebezpečnější krajské město  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.