Počasí dnes25 °C, zítra32 °C
Pondělí 17. června 2024  |  Svátek má Adolf
Bez reklam

Opravy uzavřou krumlovský Benešův most 1. září. Jezdit se bude po provizoriu

Most dr. Edvarda Beneše v Českém Krumlově se začne rekonstruovat 1. září a práce potrvají šest měsíců. Po celou dobu bude uzavřený, ale stavbaři postaví mostní provizorium o pár metrů níž po proudu Vltavy, které vyústí do ulice Rybářská. Vjet na něj budou smět auta se šířkou do 2,2 metru, uzpůsobený bude i pro chodce. Tento most je jednou ze tří přístupových cest do historického centra města. Město vybralo zhotovitele, sdružení firem MI Roads a Reno Šumava. Stavba vyjde na 40,5 milionu korun s DPH, Jihočeský kraj přispěl částkou devět milionů korun, řekl starosta města Alexandr Nogrády (ANO).

„Most je celkově v tak špatném stavu, že kdybychom se do toho teď nepustili, tak by se mohlo stát, že příští rok by statik most zavřel třeba uprostřed letní sezony,“ řekl starosta. Hlavním problémem tohoto mostu je dlouhodobé zatékání do nosné konstrukce a na úložné prahy spodní stavby. Stav železobetonových konstrukcí je tak velmi špatný a stav ložisek havarijní. Vymění se celá nosná konstrukce mostu a upraví se spodní stavba se zesílením jejího založení. Dalším cílem oprav je vrátit mostu jeho vzhled z doby původního projektu a zvětšit průtočnou kapacitu, aby pod mostem bez problému protekla dvacetiletá voda.

Most dr. Edvarda Beneše byl postaven v roce 1937. Rekonstrukce se dočkal o 14 let později. Při této velké opravě v roce 1951 se například změnil povrch vozovky. Drobné opravy a zavěšování sítí se na mostě prováděly postupně.

V příštím roce chce Český Krumlov opravit lávku přes řeku Polečnice, která se nachází v Jelení zahradě a je jedním z hlavních přístupů do centra města. V současné době připravují projektovou dokumentaci. Město má ve správě 16 mostů a 12 lávek.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv

Štítky ČR, stavby, silnice, Český Krumlov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opravy uzavřou krumlovský Benešův most 1. září. Jezdit se bude po provizoriu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.