Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Sobota 22. června 2024  |  Svátek má Pavla
Bez reklam

Lidé v Nové Bystřici v referendu podpořili stavbu obchvatu

Obyvatelé Nové Bystřice na Jindřichohradecku, která má asi 3200 obyvatel, v referendu podpořili stavbu obchvatu. Stavbu připravuje Jihočeský kraj. Referendum vyhlásilo zastupitelstvo 25. dubna na základě návrhu veřejnosti, který podepsalo přes 1000 lidí. Referenda se zúčastnilo 1422 z 2581 oprávněných voličů, je platné.

Většina hlasujících souhlasila s tím, aby Jihočeský kraj jako investor realizoval stavbu východního obchvatu Nové Bystřice podle projektové dokumentace, kterou nyní zpracovává společnost Pontex, s.r.o.. Kladných odpovědí bylo 1007, hlasovalo pro ni 70,82 procenta z oprávněných osob, které se místního referenda zúčastnily, a 39,02 procenta z celkového počtu oprávněných osob. Hlasů proti bylo 398.

Rozhodnutí v místním referendu je závazné, hlasovala pro něj nadpoloviční většina oprávněných voličů, které se místního referenda zúčastnily, a alespoň 25 procent oprávněných.

Podle starosty města Jiřího Zimoly (Pro Bys3ci) je dobré, že účast v referendu byla poměrně vysoká. Názor na obchvat obec v poslední době hodně štěpil. Jeho zastánci usilovali o to dostat zejména tranzitní dopravu z centra města, odpůrci argumentovali tím, že je nutné chránit krajinu, do které se doprava přesune. Zimola by si přál, aby referendem spory ustaly. "Nejsme přeci ti, kteří o tom rozhodují, o tom rozhoduje Jihočeský kraj na základě své dopravní koncepce. Ale na druhou stranu je jasné, že žádný kraj a žádný hejtman by asi neinvestoval peníze někam, kde to ti místní nechtějí," řekl ČTK Zimola.

Návrh na referendum lidé podali poté, co výstavbu obchvatu v březnu odmítlo zastupitelstvo, které zároveň zamítlo vypsat o obchvatu referendum. "Referendum jsme iniciovali proto, že jsme zcela přesvědčeni, že obchvat Nové Bystřice je ve veřejném zájmu. Ročně díky němu podle projektu projede přímo centrem města asi o 560.000 aut méně. Prioritní je pro nás bezpečnost občanů," řekl před začátkem hlasování Martin Bláha, zmocněnec přípravného výboru na konání místního referenda. Výsledek je podle něho i oceněním práce, kterou referendu přípravný výbor věnoval.

Obchvat města, které leží asi tři kilometry od hranic s Rakouskem, připravuje Jihočeský kraj na silnici II/128. Práce na projektové dokumentaci pro vydání společného povolení dokončil letos v lednu. Další práce na přípravě zastavil do doby, než se k obchvatu město vyjádří, což se podle Zimoly referendem stalo.

Předpokládané náklady obchvatu jsou 624 milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, referendum, stavby, silnice, Nová Bystřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé v Nové Bystřici v referendu podpořili stavbu obchvatu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.