Počasí dnes29 °C, zítra21 °C
Neděle 30. června 2024  |  Svátek má Šárka
Bez reklam

Začala stavba poslední jihočeské části D3. Hotová bude v roce 2027

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes zahájilo stavbu posledního úseku dálnice D3 na jihu Čech z Kaplice-nádraží do Nažidel. Na dvanáct kilometrů dlouhé úseku bude bude 14 mostů, z toho dvě mostní estakády celkem dlouhé 1,5 kilometru. Dálnice se otevře po částech, po prvním úseku se řidiči projedou koncem roku 2026, celý bude hotový v září 2027.

Nový úsek dálnice D3 navazuje na budovanou část z Třebonína do Kaplice - nádraží. Za mimoúrovňovou křižovatkou Kaplice-nádraží vede stavba západně od silnice I/3, míjí město Kaplice, dál pak pokračuje kolem Skoronic a Bujanova. „Díky tomu se zásadně sníží dopravní zátěž na silnici I/3, která nyní převádí veškerou dopravu od Českých Budějovic jižním směrem k hraničnímu přechodu s Rakouskem," řekl ředitel ŘSD Radek Mátl.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) připomenul, že je D3 nejrozestavěnějším dálničním tahem v jednom kraji. Aktuálně se staví 44 kilometrů. „Má klíčový význam jako páteřní komunikace, intenzita dopravy na ní stále roste," řekl Kupka.

Nový úsek se u obce Suchdol napojí na postavenou část obchvatu Dolního Dvořiště. V katastru Suchdola vznikne velká oboustranná odpočívka, kde nabídne 215 parkovacích míst pro kamiony, 275 míst pro osobní auta a také 25 stání pro karavany. 

Dvanáct kilometrů dlouhý úsek pro ŘSD postaví sdružení MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt za 4,3 miliardy korun bez DPH. Na dálnici bude 14 mostů, z toho dvě mostní estakády celkem dlouhé 1,5 kilometru. 

ŘSD aktuálně staví dva úseky kolem Českých Budějovic - přes sedm kilometrů dlouhý úsek Úsilné - Staré Hodějovice, jehož součástí je tunel Pohůrka, a část Hodějovice - Třebonín. Tyto úseky včetně části Třebonín - Kaplice-nádraží na Českokrumlovsku zprovozní ŘSD najednou v prosinci letošního roku. Řidiči pak projedou po nových úsecích dálnice od Tábora až po Kaplici na Českokrumlovsku.

Silničáři také od 21. června dodělávají 460 metrů chybějící části dálnice D3 u Tábora ve směru z Mezna na České Budějovice, kde se vedl dlouholetý spor o pozemky. Hotovo by mělo být na konci července. Úsek Nažidla - Dolní Dvořiště na Českokrumlovsku zahájilo ŘSD v lednu letošního roku, hotovo má být v roce 2026.

V provozu je teď 70 kilometrů dálnice D3, která propojí Prahu s Českými Budějovicemi a s rakouskými hranicemi. Celá dálnice D3 bude dlouhá 170 kilometrů a ŘSD plánuje ji kompletně postavit do roku 2031.

Hodnocení článku je 62 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ŘSD Jihočeský kraj

Štítky ČR, stavby, silnice, D3, Českokrumlovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začala stavba poslední jihočeské části D3. Hotová bude v roce 2027  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.