Počasí dnes31 °C, zítra29 °C
Pátek 30. srpna 2024  |  Svátek má Vladěna
Bez reklam

Obchvatu kolem Žáru se podařilo dokončit s tříměsíčním předstihem

Obchvat u obce Žár na Českobudějovicku se dnes otevřel pro řidiče. Stavba začala loni v březnu a skončila o tři měsíce dřív, než se plánovalo. Doprava se tak vyhne obci, ale i úzké hrázi Žárského rybníka, na níž se stávaly i smrtelné nehody. Silnice je dlouhá více než dva kilometry a její výstavba vyšla na 232 milionů korun.

Silnice z Českých Budějovic ve směru na Nové Hrady spojuje část regionu na jihu od krajského města s Rakouskem. Využívá ji tranzitní doprava a řada lidí po ní denně dojíždí do zaměstnání do Českých Budějovic. Všichni museli jet přes Žár. „Obci to přinese dopravní úlevu, i zlepšení životní úrovně. Tady ta doprava neutichala ani v noci, ve dvě tři hodiny ráno. Je tady spousta podniků, jezdí sem kamiony, třeba do firmy ASB Grünland přijede v sezoně denně 20 až 25 kamionů pro nakládku a pro odvoz materiálu. A toto všechno jelo přes Žár,“ řekl starosta obce Přemysl Tupý (Za rozvoj obce - hasiči)

Obchvat Žáru začíná ve směru od Českých Budějovic a Trhových Svinů před cedulí Žár. Řidiči tak budou objíždět obec vlevo. Nová silnice vede přes mírné návrší, Žárský les, pak se stáčí k Žárskému rybníku a dále se napojuje na komunikaci do Nových Hradů. Více než dva kilometry dlouhý obchvat zahrnuje také železobetonový most o délce 126 metrů. Součástí stavby jsou i tři migrační objekty pro drobné živočichy, především obojživelníky. Je tam i devět sjezdů k pozemkům.

„Stavaři to zvládli o tři měsíce dřív než bylo plánováno. Z toho mám fakt radost. Vím, že jak teď doháníme všechny ty dopravní stavby, na které jste roky čekali, tak vás to jako řidiče logicky omezuje a proto se snažíme, abychom všude byli hotoví co nejdřív," sdělil na svých sociálních sítích jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS).

Silnice stála přibližně 232 milionů korun včetně DPH. Jihočeský kraj zaplatil 66 milionů korun, Evropská unie přispěla dotací 166 milionů.

Krom tohoto úseku otevřel již na trase z Českých Budějovic do Nových Hradů Jihočeský kraj v roce 2021 obchvat Strážkovic. Další obchvat kraj plánuje kolem Trhových Svinů, aby se zrychlila doprava do Nových Hradů. „Tam nám příprava běží podle plánu, teď bychom měli mít platné územní rozhodnutí, příští rok stavební povolení a v roce 2026 bychom měli začít stavět,“ doplnil hejtman.

Ředitelství silnic a dálnic začne na přelomu srpna a září stavět obchvat Češnovice a Dasný na Českobudějovicku o délce 8,5 kilometru, hotová by měl být v roce 2027. V dubnu Jihočeský kraj zahájil stavbu závěrečného úseku obchvatu Kaplice. Řidiči by mohli jezdit po celém obchvatu v polovině roku 2026. Obchvat vznikne i kolem Českých Budějovic, bude součástí dálnice D3, povede od sjezdu na Úsilné na 131. kilometru po sjezd na Roudné na 141. kilometru. Zprovozněn bude v prosinci.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jihočeský kraj

Štítky ČR, stavby, silnice, obchvat, Žár, Jihočeský, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obchvatu kolem Žáru se podařilo dokončit s tříměsíčním předstihem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.