Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

Po plánovaném mostě přes Vltavu by na letiště měla jezdit trolejbusová linka

Na českobudějovické letiště by měla v budoucnu vést nová trolejbusová linka. S jejím zřízením se počítá, až vznikne most přes Vltavu. Ten chce začít Jihočeský kraj stavět v roce 2026.

Nyní mohou lidé na letiště využívat autobusovou linku číslo 40, která jede od nádraží z centra Českých Budějovic Cesta trvá podle jízdního řádu dopravního podniku 15 minut. Do budoucna chce ale Jihočeský kraj vytvořit novou trolejovou linku, která pojede přes Rožnov. „Na pravém břehu Vltavy v části (Českých Budějovic) Rožnov bude končit trolejová linka. Trolejbusy by pak přejely most na baterky a u letiště by byla točna, kde by se vozy otáčely," nastínil jihočeský hejtman a českobudějovický radní Martin Kuba (ODS).

Dodal ale, že realizace bude možná až poté, co bude hotový nový most přes Vltavu. Právě jeho stavba vyvolala v minulosti vášnivé diskuse, a to například kvůli strachu ze zavlečení dopravy do klidné lokality v Papírenské ulici.

Vltavu v Budějcích má překlenout další most. Stavba do Papírenské pokročila

Jen málo projektů se setkalo s takovou vlnou nevole hned na začátku, jako most v Papírenské ulici. Podle kraje důležitá dopravní stavba, která má překlenout Vltavu a ulehčit tak dopravě v Českých Budějovicích, i přesto pokročila. Na začátku týdne se...

Spolek za klidnou Papírenskou, který se problematikou zabýval, absolvoval s vedením kraje několik jednání, kde se měly jednotlivé připomínky projednávat. „Našli jsme spoustu řešení, jak ten dopad z jejich pohledu minimalizovat. Bohužel jim nemůžeme úplně ustoupit, tato dopravní spojení jsou pro město klíčová, uděláme samozřejmě všechno proto, abychom jim vyšli vstříc,“ komentoval Kuba.

Plánovaný most má usnadnit provoz od Českého Krumlova do jižní části Českých Budějovic. Nyní musí vozidla podél řeky až do centra a pak se po druhé straně Vltavy vracet.

Kraj podle Kuby pokračuje v přípravě stavby, která by mohla začít v roce 2026. „Jakmile se schválí územní plán, což by mělo být na podzim 2024, tak bychom rádi v roce 2025 získávali všechna potřebná povolení. V harmonogramu máme, že by stavba měla začít v roce 2026, předpokládám, že zabere zhruba dvě stavební sezony,“ popsal hejtman.

Dopravu na silnici I/3, která kolem letiště vede, by mělo na konci roku také výrazně proměnit otevření dalších úseků dálnice D3. „V současnosti vnímáme silnici I/3 jako mezinárodní tah. Ale jakmile bude v provozu dálnice, bude to de facto městská komunikace, a proto také u letiště chystáme výstavbu nové křižovatky," uvedl jihočeský hejtman.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Dopravního podniku města České Budějovice | Zdroj ČTK

Štítky MHD, letectví, stavby, letiště, České Budějovice, most, Vltava, doprava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Po plánovaném mostě přes Vltavu by na letiště měla jezdit trolejbusová linka  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.