Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vltavu v Budějcích má překlenout další most. Stavba do Papírenské pokročila

Jen málo projektů se setkalo s takovou vlnou nevole hned na začátku, jako most v Papírenské ulici. Podle kraje důležitá dopravní stavba, která má překlenout Vltavu a ulehčit tak dopravě v Českých Budějovicích, i přesto pokročila. Na začátku týdne se sešlo vedení kraje se zástupci spolku, který proti stavbě bojuje, a pokročili v jednáních. Objevily se také první vizualizace stavby, jejíž realizace by mohla začít v roce 2026.

Na začátku tohoto týdne se konalo další jednání kvůli stavbě mostu přes Vltavu, který má vést od silnice I/3 směrem do Papírenské ulice v Českých Budějovicích. Zůčastnili se ho také zástupci spolku Za klidnou Papírenskou, kteří už od počátku projektu proti přemostění do Papírenské protestují. 

Lidé nechtějí most přes Vltavu v Papírenské ulici. Jaký je jeho pravý účel, ptají se

Velký odpor obyvatel vyvolal připravovaný most přes Vltavu, o kterém se začalo v posledních týdnech znovu mluvit. Zahájení stavby by mělo podle plánů kraje proběhnout v roce 2024, zprovoznění o dva roky později. Už teď ho ale někteří obyvatelé...

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) na Facebooku informoval, že se „nový most už rýsuje". „Pracujeme na projektu a pokud všechny přípravné práce poběží ideálně, tak bychom v roce 2025 mohli mít stavební povolení, vypsat výběrové řízení na zhotovitele a v roce 2026 začít stavět. Tenhle most a tedy další dopravní propojení přes řeku je něco, co Budějovice dopravně potřebují, protože celá doprava mezi pravým a levým břehem se denně sjíždí na třech mostech a jakákoli nehoda nebo problém na těchto ulicích paralyzují město,“ komentoval. 

Podle Kuby kraj prošel se zástupci obyvatel Papírenské všechny parametry připravované stavby. „Snažili jsme se vyjít vstříc ve všech požadavcích a myslím, že se to hodně povedlo. Připomínky byly věcné a pro nás je dobré, že ti lidé mají místní detailní znalost, takže společně hledáme i řešení detailů,“ napsal v příspěvku hejtman.

Jednání se za Spolek za klidnou Papírenskou účastnil Jaromír Šára. „Bylo nám odprezentováno, jaký je stav, jak projekt vypadá, a v jaké je fázi. Viděli jsme vizualizace. Na nějaké další věci, které jsme řešili v minulosti, jako napojení na nemocnici, změny územního plánu a podobně, jsme se doptávali. Máme k tomu nějaké další připomínky a budeme se snažit v té komunikaci pokračovat,“ uvedl.

Souhlasíte s tím, aby vznikl most přes Vltavu do Papírenské?

Celkem hlasovalo962 čtenářů

Stanovisko spolku se za něj ale i tak nemění. „Vhodnost projektu nám stále ale nebyla nějak vyargumentována, protože podle dopravních studií ten projekt do těch míst prostě nevychází dobře. V našem zájmu ale je na podobě spolupracovat, aby, v případě, že se bude realizovat, byl pro tu lokalitu co nejlepší. V tom máme průsečík a věcně a konstruktivně ty věci řešíme," uzavřel.

Most má umožnit přejet řeku ze silnice I/3 mezi Planou a Litvínovicemi směrem do Papírenské ulice. Ta by měla být upravena a rozšířena odstraněním stávající vlečky, upravit se má také křižovatka s Lidickou třídou. Jednou z obav místních bylo, že se do klidné lokality zavleče velké množství dopravy, včetně nákladních aut. To se ale podle hejtmana Kuby podařilo vyřešit. 

„Podařilo se nám díky jednání se zástupci papíren Bupak najít řešení, kdy příjezd na nemocniční parkoviště bude už ulicí Thomayerova. Tím se odvede největší část dopravy, která bude do nemocnice směřovat z druhé strany řeky a nijak už nezatíží zbylý úsek Papírenské ve směru k Lidické ulici. Tento úsek bude také uzavřen pro nákladní dopravu, takže kamiony do průmyslového areálu Bupaku by tady měly zmizet, zmizet i z Lidické, už se nemotat přes město a najíždět jen přes most od řeky,“ vysvětlil. Součástí více než kilometrové nové trasy má být také cyklostezka.

Obchvat, Severní spojka, jižní tangenta

Jde o jeden z dalších dopravních projektů, který má zlepšit kritickou dopravní situaci ve městě. Na konci roku by měl být dokončený obchvat města, který tvoří dva úseky dálnice D3 včetně tunelu Pohůrka. Díky obchvatu by měla být z města odvedena velká část tranzitní dopravy. Na něj navazuje jižní tangenta, která zase propojuje silnici I/3 mezi Českými Budějovicemi a Českým Krumlovem, a kterou zástupci kraje společně se zástupci státu otevřeli na konci června 2023.

V momentě, kdy by bylo dokončené přemostění Vltavy do Papírenské tak vznikne další vnitroměstská propojka. „Pokud se nám podaří postavit dál propojení na ulici M.Horákové a ulici Na Sádkách , které jsem tady ukazoval na konci roku, tak získáme další důležité propojení obou břehů. Pracujeme na tom a věřím, že bychom taky v roce 2026 mohli stavbu zahájit," avizoval ještě v příspěvku Kuba.

Stát hledá zhotovitele severního obchvatu města. Stavět by se mohlo už příští rok

Město je zase o krok blíže k důležité komunikaci, která má propojit výpadovku na Prahu a Plzeň. Ředitelství silnic a dálnic zahájilo hledání zhotovitele této důležité dopravní stavby. Hotová má být v roce 2027.

Na konci roku město také informovalo o tom, že pokročily práce na přípravě severní spojky. Silnice má měřit 2,3 kilometru a propojí výpadovku na Písek a Prahu. Půjde o dvoupruhovou silnici I. třídy, jejíž součástí bude devět mostů. Povede od okružní křižovatky u Globusu přes řeku směrem k Pražské třídě v Nemanicích. Tady se napojí na Okružní, odkud mohou řidiči pokračovat k dálnici D3, a vyhnout se tak centru města. Vytvoří tak severní obchvat Českých Budějovic.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Kuba / vizualizace

Štítky most, Papírenská, Martin Kuba, České Budějovice, doprava

Vltavu v Budějcích má překlenout další most. Stavba do Papírenské pokročila  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.