Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pondělí 9. září 2024  |  Svátek má Daniela
Bez reklam

U Horní Vltavice srazilo auto přísně chráněného bobra evropského, zvíře střet nepřežilo

Ve čtvrtek večer vyráželi policisté z Horní Vltavice ke střetu vozidla se zvířetem. Při nehodě řidič srazil přísně chráněného bobra evropského, který mu vběhl do cesty. Zvíře nehodu nepřežilo a hned na místě uhynulo.

„Hornovltavičtí policisté vyjížděli ve čtvrtek před půl pátou ráno ke střetu se zvěří. Řidiči Audi, jedoucímu po silnici I. třídy číslo 4 ve směru jízdy Horní Vltavice – Strážný, v katastru obce Horní Vltavice, náhle vyběhl z pravé strany do jízdní dráhy bobr evropský, a to v takové vzdálenosti od vozidla, že již řidič nemohl střetu zabránit,“ sdělila policejní mluvčí Martina Joklová.

Doplnila také, že chráněné zvíře hned na místě uhynulo, o čemž policisté informovali zástupce Národního parku Šumava. Hmotná škoda na vozidle Audi je předběžně vyčíslena na 25 tisíc korun.

Bobr evropský je v České republice přísně chráněným druhem od roku 1990. V současnosti se vyskytuje zejména v povodí velkých řek, jako jsou Labe, Morava a Vltava, ale také na dalších vhodných lokalitách po celé republice. Populace bobrů v ČR se odhaduje na několik tisíc jedinců. Bobr je chráněn zákonem, což znamená, že je zakázáno jej lovit, rušit nebo poškozovat jeho přirozené prostředí. Ochrana tohoto druhu je důležitá pro udržení biodiverzity a zdraví ekosystémů, kde bobři hrají klíčovou roli.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Policie ČR

Štítky bobr, auto, srážka, šumava, nehoda, zvíře, doprava, policie, národní park

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Souček

„Populace bobrů v ČR se odhaduje na několik tisíc jedinců.“

To je poměrně stará informace, již před 4 lety se jich odhadovalo na 15 tisíc:

Neděle, 4. srpna 2024, 07:43Odpovědět

U Horní Vltavice srazilo auto přísně chráněného bobra evropského, zvíře střet nepřežilo  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.