Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Nový stoupací pruh na silnici u Prachatic na Libínské Sedlo je otevřený. O měsíc dřív

Jihočeský kraj otevřel nový úsek silnice II/141 mezi Prachaticemi a Libínským Sedlem. Stavbu se podařilo zprovoznit o měsíc dříve oproti předpokladu. Nový pruh před obloukovou zatáčkou umožní bezpečné předjíždění nákladních aut, která trasu využívají na hraniční přechod s Německem. Stavba vyšla na více než 67 milionů korun.

Nově vybudovaný úsek má podle Jihočeského kraje výrazně zlepšit průjezdnost dopravní tepny mezi Prachaticemi a obcí Libínské Sedlo. Trasu hojně využívají při cestě na hraniční přechod s Německem nákladní auta. Úsek byl dlouhodobě kritizován kvůli bezpečnosti a špatné průjezdnosti. „Tahle komunikace neslouží jenom místním, vede na hranici a v tomhle úseku nebylo možné předjíždět. Jakmile se tady objevil první sníh, tak se zde kamiony zasekávaly a dopravu to velmi komplikovalo,“ uvedl hejtman Jihočeského kraje Martin Kuba (ODS).

Nový pruh je 930 metrů dlouhý. Dělníci rozšířili silnici do svahu, kdy odstranili jak zeminu, tak kus skály. „Odtěžili jsme zhruba 25 tisíc kubíků materiálu. Zjistili jsme, že skála je zvětralá, tak jsme ji zabezpečili pomocí ocelových sítí a plastových protierozních georohoží,“ řekl vedoucí provozní jednotky Prachatice firmy Strabag Josef Pavlík.

Za vybudování zaplatil kraj 67,28 milionu korun. Celkem 43,7 milionu korun ale dostane z evropského Integrovaného operačního programu (IROP). „Projekt Libínského Sedla je jeden z dalších, které je podpořeny z Evropské unie. Kraj má na silniční stavby v aktuálním období vyčleněno v IROP 651 milionů korun," řekla Marcela Vopelková, vedoucí oddělení realizace územního odboru IROP pro Jihočeský kraj. V minulém období 2014 až 2021 Jihočeský kraj vyčerpal na dopravní stavby dvě miliardy korun.

Stavbu se podařilo otevřít o měsíc dřív, a to díky novým technologiím. Společnost Strabag, která stavbu realizovala, implementovala projekt do 3D modelu, což umožnilo celou stavbu zrychlit a zefektivnit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto se svolením Jihočeského kraje

Štítky ČR, stavby, silnice, Libínské Sedlo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nový stoupací pruh na silnici u Prachatic na Libínské Sedlo je otevřený. O měsíc dřív  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.