Počasí dnes22 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Pohodovější jízda pro cyklisty i motoristy - na Novohradské jsou první cyklopruhy

Budějcký cyklogenerel, který má ulevit jak cyklistům, tak celkově řidičům v krajském městě, slaví první výraznější úspěch. V Novohradské ulici se objevily červené piktogramy s obrázky kol. Co to znamená? Že se cyklisté dočkali prvních cyklopruhů, a to na úseku mezi Mánosovou ulicí a železničním přejezdem.

„Jedná se o první vlaštovku cyklogenerelu a myslím, že je velký úspěch, že se ji povedlo realizovat takto brzy,“ uvedl Lukáš Bajt ze skupiny CykloBudějovice. „Doufám, že na další nebudeme dlouho čekat, protože efekt cyklopruhů se nejvíce projeví, až jich bude město plné.“

Zdá se, že se vyznačené pruhy prozatím setkaly převážně s pozitivní odezvou, a to jak u samotných cyklistů, tak i řidičů. Nejčastěji z obou táborů zaznělo, že se nyní cítí na Novohradské bezpečněji, což je hlavním cílem celého projektu.

Další cyklopruhy by se dle slov Lukáše Bajta měly objevit v ulicích Lidická, Rudolfovská a možná Husova. „Pruhy nebo jiná opatření by byly třeba ale například i na Pražské a Husově,“ dodal.

Úpravy Novohradské nejsou hotové

Někteří čtenáři Budějcké Drbny se ptali, jak bude v budoucnu na Novohradské situace ohledně parkovacích míst. Město upozorňuje, že zde ještě nejsou stavební úpravy zdaleka hotové a na nové parkování dojde.

„V září a říjnu se zde budou realizovat parkovací místa (zhruba 60 míst) s režimem částečného stání na chodníku. V současné době město vyřizuje souhlas od státní správy s projektovou dokumentací na tato místa. Proto se nemohly obě akce realizovat současně, respektive v době realizace cyklopruhu, který byl časově limitován finančními prostředky z KÚ Jihočeského kraje, nebyl ještě vydán souhlas s výstavbou parkovacích míst,“ informovala mluvčí města České Budějovice Jitka Welzlová.

Cyklogenerel

Cyklogenerel, který přináší konkrétní řešení pro zvýšení komfortu cyklistů v Budějcích, byl radou města schválen letos v březnu. Schválení předcházely dvě veřejné prezentace, kterých se zúčastnila řada občanů.

Dokument, který zpracovalo Alternativní dopravní studio ADOS z Brna, se zaobírá celým městem, hlavně pak ulicemi Pražská, Rudolfovská, Dobrovodská, Novohradská, Lidická a tak dále.

Jak je uvedeno na webových stránkách města, kde je cyklogenerel ke stažení, je třeba pracovat na zlepšení v sedmi hlavních směrech: spojitá síť cyklotras, průchodnost, parkování a půjčovny kol, bezpečnost, více druhů dopravy - svoboda volby, správa a údržba cyklotras, otevřenost, dialog a informovat.

Jedním z problémů, na který cyklisté v Budějcích dlouhodobě upozorňují, a který se už daří postupně řešit, je nedostatek parkovacích míst.

Štítky cyklista, parkování, České Budějovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohodovější jízda pro cyklisty i motoristy - na Novohradské jsou první cyklopruhy  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.