Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Rekonstrukce nádražní budovy závisí na tom, kdo bude jejím majitelem

Budějce jsou bezpochyby krásné město s nádherným historickým centrem, ale co často vidí návštěvník jako první? Nádražní budovu. Ta budějcká opravdu není v nejlepším stavu. Především zvenčí na ni není pěkný pohled, její opadávající omítka a omšelé barvy značně kazí první dojmy mnoha přijíždějících turistů.

Budova vlakového nádraží byla postavena v letech 1907 až 1909 podle návrhu architekta Gustava Kulhavého. Na svou dobu šlo o velice moderní nádraží, které bylo plně elektrifikováno a zařízeno centrálním plynovým vytápěním. Krušné chvíle zažilo budějcké nádraží v březnu 1945, kdy bylo poškozeno vinou bombardování města. „Že se město bombardovalo, to vím, ale snad mohli za tu dobu nádraží opravit. Vždyť to vypadá, jako kdyby nálet proběhl včera,“ poznamenává s nadsázkou jeden z cestujících, který si nepřeje být jmenován.

Od roku 1945 samozřejmě budova prošla několika rekonstrukcemi. „Poslední rozsáhlé úpravy se uskutečnily v rámci opravy odjezdové haly realizované v roce 2002. Týkaly se jak interiéru (celková oprava a restaurování odbavovací haly, zřízení informačního centra), tak exteriéru (zastřešení kopule a související konstrukce, sanace krovů, ochrana proti holubům a doplnění sochařské výzdoby,“ uvádí tisková mluvčí Českých drah Radka Pistoriusová. Od té doby se nádraží opravuje průběžně. „České dráhy průběžně v budově zajišťují neodkladné práce jako například zabezpečení opadávající fasády v nejnutnějším rozsahu nebo instalace sítí proti holubům,“ doplňuje.

Vlastníkem nádražní budovy jsou České dráhy, které po celé České republice vlastní téměř tisíc výpravních budov. „Postupně se České dráhy snaží a snažily všechny objekty udržovat a v rámci finančních možností opravovat. Výpravní budova v Českých Budějovicích je charakterem větší nádražní budova, která si opravu vzhledem k významu nádraží v krajském městě rozhodně zaslouží,“ uvědomuje si Pistoriusová.

Kdy se dočkáme nové opravy, ale není jisté. „V procesu je prodej části závodu (výpravních budov) Českých drah Správě železniční dopravní cesty (SŽDC). Další přípravy na rekonstrukci jsou tedy odvislé od toho, kdo bude majitelem výpravní budovy,“ uzavírá Radka Pistoriusová. Převod budovy pod Správu železniční dopravní cesty by měl celkově ulehčit financování oprav, neboť SŽDC má blíže k evropským dotacím.

Napsal Jaroslav Pešek

Štítky České dráhy, oprava, Správa železniční dopravní cesty, Gustav Kulhavý, Jaroslav Pešek, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rekonstrukce nádražní budovy závisí na tom, kdo bude jejím majitelem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.