Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Kdo má přednost? Křižovatka ulic Jírovcova a Riegrova

Před časem jsme řešili správný výklad kruhového objezdu u Globusu. Tento článek vás očividně zaujal a přišly nám další tipy na místa v Budějcích, která jsou pro mnohé řidiče problematická. Jedním takovým místem je křížení ulic Jírovcova a Riegerova. Jak bychom ho tedy měli správně projíždět?

Problémy zde způsobuje především to, že mnoho řidičů ignoruje značku Obytná zóna, která je umístněna poblíž křižovatky ulic Na Sadech a Nová, potažmo značku Konec obytné zóny právě před křižovatkou Jírovcovy a Riegrovy ulice. „Převažující část řidičů zde doslova vylétne z pěší zóny, aniž si uvědomí, že mají přednost také vozidla vyjíždějící z ulice Riegrova,“ dosvědčuje autor námětu Petr Konvalina. 

Obytná zóna je podle platných pravidel silničního provozu místo ležící mimo komunikaci. Pokud tedy řidič jede po Jírovcově a křižuje Riegrovu, je povinen dát přednost všem automobilům, tedy i těm přijíždějícím zleva. Jde vlastně o stejný případ, jako vyjíždění z garáží nebo z pole. „Občas se najde i někdo, kdo troubí za autem, které dává přednost,“  říká Petr Konvalina. V obytné zóně celkově platí trochu jiná pravidla než na běžných komunikacích. Kromě toho, že zde mají chodci povoleno používat celou šíři komunikace a děti si zde mohou hrát na silnici, je zde omezena rychlost na 20 km/h. „Dvacítku tady nedodržuje asi vůbec nikdo,“  říká jeden z chodců, který si nepřeje být jmenován.

Po komentářích ohledně nevědomosti řidičů majících na Riegrově ulici přednost, přikládá Budějcká Drbna ještě obrázek, na kterém je ulice Jírovcova z pravé strany nezamalována. Je tím pádem dáno, že se nalézá mimo komunikaci a řidiči na ní dávají přednost.


Zdroj: www.google.com

Napsal a foto Jaroslav Pešek

Štítky Globus, České Budějovice, Na Sadech, Google, Jaroslav Pešek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vít Profant

2Pavlík Havlík: Máte pravdu v tom, že tu nemá smysl dělat nějakou sáhodlouhou debatu. Jen ještě dva detaily. Když řidič jedoucí po jiné komunikaci nemůže sledovat značení obytné zóny, pak aspoň z vyznačeného tvaru křižovatky vyplývá, že pravá větev není "plnohodnotná" silnice, to je na křižovatce Jírovcovy a Riegrovy zvládnuté dobře v obou příjezdových směrech. No a problém přejíždění z pruhu do pruhu v křižovatce jsem pocítil dnes při vyjíždění od svého bydliště, kdy auto na hlavní udělalo blik, blik a řidič mě problikal, neboť ho hrozně rozčílilo, že jsem z vedlejší vjel do pravého pruhu a na jeho náhlou změnu už nestačil zareagovat.

Pátek, 28. srpna 2015, 11:47Odpovědět

Pavel Matas

A ještě nakonec: Co se týká výkladu zákona, opět s Vámi trochu nesouhlasím, protože kolik autorit, tolik různých výkladů zákonů. Setkávám se s tím i nyní v podstatě dnes a denně.

Středa, 26. srpna 2015, 23:36Odpovědět

Pavel Matas

Že konkrétní ustanovení zákona má přednost před všeobecným je pravda, ale právě zde vidím vadu tohoto konkrétního zákona, který nezohledňuje situaci, že řidič, blížíci se ke "křižovatce" s obytnou zónou nemusí vidět (a ani není povinen to sledovat) značky "Obytná zóna", popř. "Konec obytné zóny" na připojované komunikaci a povinný "chodníkový přejezd" je také "až za rohem. Pak má takový řidič naprosto nedostatečné informace o situaci v provozu a proto bych se i přikláněl k úpravě zákona a vypuštění "Obytné zóny" a "Pěší zóny" z ust. §23 zák. č. 361/2000 Sb. Zároveň bych navrhl povinnost takovéto křižovatky označit jasným dopravním značením, aby projíždějící řidiči měli o přednosti jasno. Bohužel v konkrétní situaci, o které se bavíme, by měl řidič, vyjíždějící z Obytné zóny, přednost před vozidly zleva, ale mám zato, že pokud by bylo jasné dopravní značení, nedělalo by to problémy. V SRN hlavně v zónách bydlení obvykle platí striktně přednost zprava a kdo s tím má problém? Češi, kteří na to nejsou z domova zvyklí, protože u nás je takových oblastí velmi málo. Ale tohle je téma na rozsáhlou debatu a v této diskuzi je k tomu málo prostoru. Takže třeba si popovídáme někdy jindy.

Středa, 26. srpna 2015, 23:28Odpovědět

Pavel Matas

Pane Profante, určitě Vás nepřejedu, jelikož se v "Budějicích" vyskytuji asi tak 1x za 10 let. Dělal jsem (ale už před skoro 20ti lety) policejního dopravního inženýra a tyhle oříšky byl tak trochu můj denní chleba. Ale v tomhle konkrétním zákoně je víc nedostatků, třeba přejetí z jednoho jízdního pruhu do jiného v prostoru křižovatky není vůbec řešeno. Přitom můj syn na to na 1. pokus neuspěl u zkoušek v autoškole, přestože se ničeho nedopustil.

Středa, 26. srpna 2015, 23:12Odpovědět

Vít Profant

Pavlík Havlík: Já bych to viděl tak, že konkrétní ustanovení musí mít přednost nad všeobecným. Nic osobně proti vám, jen bych nerad, abyste mě přejel kousek od místa mé práce. Praxe na silnici není dobré místo pro řešení nedokonalostí v zákoně, i kdyby měl jeho jednotný výklad dán nějakou dobrou autoritou. V tom Drbna udělala chybu, že se neobrátila na někoho z autoškoly nebo dopravního inspektorátu.

Středa, 26. srpna 2015, 16:14Odpovědět

Pavel Matas

Co se týká vašeho "článku" o troubících idiotech, vřele s Vámi souhlasím, setkávám se s nimi dnes a denně.

Středa, 26. srpna 2015, 14:15Odpovědět

Pavel Matas

Nevidím důvod pro vracení řidičského oprávnění, jen jsem využil jiné §§ než Vy. Je otázkou, které z těch §§ mají vyšší právní moc, viděl bych to na nedokonalost zákona (jak je ostatně v tomhle Bordelstánu dobrým zvykem).

Středa, 26. srpna 2015, 14:14Odpovědět

Vít Profant

Idioti, kteří troubí na někoho, kdo má přednost, ve mně provokují chování Michaela Douglase ve filmu Volný pád. Minimálně bych na ně nejradši vzal paintballovou pistoli a trochu jim přibarvil auto. Příkladů by bylo bezpočet, z hlavy si teď vzpomenu:
1. Kdysi v České Krumlově jsem přišel k přechodu na křižovatce u Vošahlíkova mlejna, kde chodcům svítila zelená, ze strany zřejmě blikal i žlutý panáček. Řidiči naprosto ignorovali, že chci přejít, tak jsem tam prostě vlezl, za což jsem si od idiota vysloužil vytroubení.
2. Když jsem na křižovatce Rudolfovské a Dobrovodské vyjel ze zaslepeného konce Dobrovodské na zelenou rovně na kole, nějaký idiot zahýbající z protisměru doleva mi nechtěl dát přednost, prudce přibrzdil na poslední chvíli a zase mě vytroubil.
3. Když jsem na křižovatce Krčínovy a bezejmenné ulice s trolejbusovým provozem zahýbal z Krčínovy (hlavní a prosím autem) doleva směrem ke Globusu, nějaký idiot jedoucí zprava po vedlejší mi nedal přednost a divže jsem do něj nevletěl. No a ten krypl zas troubil jako pominutý místo aby mi byl vděčný, že jsem mu nepomačkal plechy.
4. Přechod u Perly je snad dohodnuté místo přehlídky řidičské ignorance. Při pokusech přejít směrem na západ mně jako chodci nestavěl téměř nikdo. Opačně to bylo přece jen lepší, ale když mi tam jednou zastavilo auto v pravém pruhu, debil v levém to naprosto ignoroval, musel jsem před ním uskočit, a zas ten kretén troubil jak o život.
Je zajímavé, že policii tolik zajímá vysoká rychlost, ale tyhle věci, při nichž jde kolikrát doslova o život, vymýtit nedokáže. Nehledě na to, že zmíněným řidičům mohl dát řidičský průkaz jen naprostý magor.

Středa, 26. srpna 2015, 11:37Odpovědět

Vít Profant

§ 23
Vjíždění na pozemní komunikaci
(1) Při vjíždění z místa ležícího mimo pozemní komunikaci na pozemní komunikaci musí dát řidič přednost v jízdě vozidlům nebo jezdcům na zvířatech jedoucím po pozemní komunikaci nebo organizovanému útvaru chodců nebo průvodcům hnaných zvířat se zvířaty jdoucím po pozemní komunikaci. To platí i při vjíždění z účelové pozemní komunikace nebo ze stezky pro cyklisty nebo z obytné nebo pěší zóny na jinou pozemní komunikaci. -- V POSLEDNÍ VĚTĚ SE JASNĚ PÍŠE O OBYTNÉ ZÓNĚ

Středa, 26. srpna 2015, 11:22Odpovědět

Vít Profant

Pavlíku Havlíku, vy laskavě vraťte své řidičské oprávnění, neboť za volantem představujete obecné ohrožení!

Středa, 26. srpna 2015, 11:21Odpovědět

Pavel Matas

A ve vztahu k obsahu mého předchozího příspěvku je špatně označená i ta křižovatka, protože řidič, přijíždějící Riegrovou z výhledu není vůbec informován o komunikaci zprava. Ta dodatková tabulka má obsahovat i to čtvrté rameno křižovatky!

Neděle, 23. srpna 2015, 09:07Odpovědět

Pavel Matas

Základní chybou je toto tvrzení "Obytná zóna je podle platných pravidel silničního provozu místo ležící mimo komunikaci". To NENÍ pravda, obytná zóna je pozemní komunikací, nikoli místem, ležícím mimo pozemní komunikaci! Stačí si přečíst §§ 22 a 39 zákona č. 361/2000 Sb. a příslušné věty v § 12 vyhl. 30/2001 Sb. Takže vozidlo, vyjíždějící ZPRAVA z "obytné zóny" na křižovatce s neupravenou předností v jízdě má přednost před vozidlem, které pro něj přijíždí zleva!

Sobota, 22. srpna 2015, 22:20Odpovědět

Lojza Chytrak

Že to je parkoviště, na tom se shodneme, tudíž by se to dalo brát jako místo ležící mimo komunikaci (tj. nejedná se o křižovatku), nicméně kámen úrazu spočívá v tom, že tam není žádné dopravní značení, proto je to křižovatka a měla by tam platit pravačka..

Čtvrtek, 20. srpna 2015, 20:53Odpovědět

David Novák

na snímku silnice neni nadrazena té vpravo... Nevšiml jsem si žádné značky "P" parkoviště

Středa, 19. srpna 2015, 17:52Odpovědět

David Novák

Frodo kocour...

Středa, 19. srpna 2015, 17:51Odpovědět

Frodo kocour

Nějak mi přijde že pokud někdo vyjíždí z parkoviště což je případ který je na fotce, je to z místa "mimo vozovku" a rozhodně je to komunikace vedlejší, takže tam není co řešit. Dost často tudy jezdím do Globusu a nikdy mi to jako problém nepřišlo, jediný problém je že ulice je úzká a vyhnout se s protijedoucím je občas problém.

Středa, 19. srpna 2015, 13:51Odpovědět

Frodo kocour

pro Lojza Chytrák

Středa, 19. srpna 2015, 13:48Odpovědět

Lojza Chytrak

Tato křižovatka mi přijde na rozdíl od zmíněného kruhového objezdu naprosto jasná. Kdo sleduje dopravní značení a zná jeho význam, což by měl každý, kdo vlastní řidičské oprávnění, tak musí vědět, kdo má přednost a kdo má dávat přednost. Ostatně pro úplné tupce je část Jírovcovky, která je obytnou zónou oddělená chodníkem a nepatrně vyvýšeným obrubníkem, pokud ani tohle nikoho netrkne, tak ať si jde zopáknout autoškolu. Když už se tu řeší sporné křižovatky, je několik takových, kde dopravní značení není (tudíž by tam měla být pravačka) ale přesto se tam tak nejezdí, nebo naopak má přednost ten co by jí měl dle pravačky dávat, jelikož jede na nadřazenější komunikaci, i když v té chvíli pochopitelně pokud to nemá vyloženě zjištěné, nemůže nikdo vědět, která je vlastně ta nadřazenější. Jedno takové místo třeba zde (viz. odkaz), no a kdo má přednost?
https://www.google.cz/maps/@48.9982729,14.4531617,3a,75y,348.73h,75.43t/data=!3m6!1e1!3m4!1s33pvMIl9ylCrauvLmEZSfA!2e0!7i13312!8i6656

Úterý, 18. srpna 2015, 21:11Odpovědět

Kdo má přednost? Křižovatka ulic Jírovcova a Riegrova  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.