Počasí dnes15 °C, zítra17 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Město plánuje výstavbu Bike Tower, parkovací věže pro kola

Automatický parkovací dům pro 116 jízdních kol zvaný Bike Tower by mohl vyrůst nejspíš v okolí budějckého autobusového a vlakového nádraží. Rada města minulý týden schválila záměr realizace tohoto projektu, který jako první v Evropě využívají od března 2013 cyklisté z Hradce Králové.

Zájem o unikátní automatickou parkovací věž od královéhradecké společnosti Systematica kromě vedení českobudějovického magistrátu projevila i Jihočeská univerzita.

„Během roku bude dostávat Rada města jednotlivé fáze projektu k projednání. Tou první je vytipování vhodných pozemků. Naše představa je oblast autobusového a vlakového nádraží. Už jsme jednali s Českými drahami,“ předeslala Ivana Popelová, náměstkyně budějckého primátora.

Kromě toho se bude v nejbližší době řešit, zda by město provozovalo Bike Tower samo, anebo využilo možnosti pronájmu za nějaký poplatek. Stavba by měla stát kolem šesti milionů korun. Další postup má Rada města projednat do měsíce.

ČTĚTE TAKÉ: Parkování zadarmo bude v Budějcích brzy minulostí

Automatický samoobslužný parkovací systém pro 116 jízdních kol se nachází uvnitř konstrukce na ploše 8 x 8 metrů o výšce 10,76 metru. Střecha osmiúhelníkové parkovací věže je plechová, boční stěny můžou být skleněné nebo plechové. Bike Tower může být vzdáleně monitorován či připojen na pult centrální ochrany.

Manipulace s koly probíhá pomocí výtahového systému s řídící jednotkou, čipovým snímačem a platebním terminálem. Díky jednoduchému výdeji se ke svému bicyklu, který je uložen v bezpečném a suchém prostředí, dostanete za 35 sekund. Bike Tower nabízí připojení na 380V. Za jednodenní uskladnění svého kola zaplatí cyklista v Hradci Králové pět korun.

Pokud by parkovací věž pro jízdní kola v Budějcích vyrostla, využívali byste ji?

Celkem hlasovalo244 čtenářů

Štítky Bike Tower, parkovací věž pro jízdní kola, Systematica, Hradec Králové, České Budějovice, jízdní kolo, rada obce, Evropa, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, České dráhy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Badaxe Kocour

Možná jsem nakažen ze soukromého sektoru, ale rozhodnout že si postavím garáž a pak budu vymýšlet jestli si koupím auto, mi přijde jako postavit střechu a pak pod ní stavět barák. Tedy pro ty méně chápavé, postavit si parking pro kola, nebo rozhodnout že ho postavím, aniž bych věděl za kolik a jak se bude provozovat, mi přijde poněkud na hlavu postavené. Pokud se rada rozhodla, měla by vědět, "za kolik" ta atrakce bude, jestli za 5 nebo 500 milionů. To že pozemek ještě nemají, to se dá snad i pochopit, ale že netuší jak se to bude provozovat (třeba vietnamský stánkař?) se mi zdá hodně divné. V reálu jsou to věci které se řeší před rozhodnutím a nikoli po něm. Zřejmě v městské radě na nějakou tu korunu nekoukají, když nejde z jejich kapsy, jenže přesně to že si řeknu "postavím si parking" a kolik bude stát a jak se bude provozovat, vede k problémům co se financí týče. Pokud tohle neví před rozhodnutím, je to notný problém, když se vrátím k podobenství s garáží, je to jako že se rozhodnu mít garáž, ale nevím kolik bude stát, ale už jsem se rozhodl že určitě bude (třeba proto že ji má i soused).

Pondělí, 3. února 2014, 15:53Odpovědět

Badaxe Kocour

Myslím že v článku chybí to podstatné, tedy co to bude stát, kdo to zaplatí (město? ) a pokud to půjde z městských peněz, pak jaká se odhaduje návratnost. Jako nápad je parkování kol u nádraží docela zajímavý, byť možná trochu sezónní (v zimě asi moc cyklistů nejezdí), ovšem bez toho ekonomického zhodnocení, mi to dost připomíná "splavnění řeky a stavbu přístavu" to dnes využívá soukromá firma (a ještě minimálně). Aby to zase nebylo že se za městské peníze postaví parking pro kola a pak peníze bude vybírat něčí firma (třeba kamarád někoho z radnice).

Pondělí, 3. února 2014, 12:42Odpovědět

Město plánuje výstavbu Bike Tower, parkovací věže pro kola  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.