Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Náměstí jako zkratka? Už dlouho ne. Vedení magistrátu chce omezit průjezd centrem

Budějcká radnice plánuje v příštích měsících zkomplikovat řidičům průjezd centrem města. Kdo si zvykl využívat náměstí Přemysla Otakara II., když se chce vyhnout kolonám a vydá se například z ulice Na Sadech do Mánesovy, bude muset na tuhle zkratku kvůli chystaným opatřením zapomenout.

Představitele magistrátu netěší, že se z hlavního náměstí jihočeské metropole stal hojně využívaný kruhový objezd. Od ztížení průjezdu centrem si kromě menší hustoty provozu slibují také snížení prašnosti i smogové zátěže.

„Chceme zamezit tranzitu automobilů, které si středem města zkracují cestu,“ říká náměstek budějckého primátora pro dopravu František Konečný (ANO). „Bude dostačující zjednosměrnit vybrané části ulic,“ nabízí řešení. To se zřejmě bude týkat ulic Biskupská a Karla IV., Kanovnická by se časem mohla stát pěší zónou.

V současné době se záměrem politiků zabývají dopravní specialisté, jejichž návrh bude po zpracování předložen ke schválení radě města. „Rád bych, aby tento režim začal platit do poloviny letošního roku. Princip zamezení transitu automobilů přes centrum města vnímali kolegové náměstci i pan primátor kladně,“ potvrzuje společný postoj nejužšího vedení města Konečný.

Krok radnice vyvolal mezi veřejností horlivé debaty. Nekoncepčnost práce radnice vadí například čtenáři Budějcké Drbny, který se říká Bezedný Frank.

Kdyby do centra jezdil pouze ten, kdo tam skutečně potřebuje něco zařídit, vypadalo by to tam podstatně jinak, myslí si Budějčák Josef Koupal. „Když v létě zajdeme s kamarády na pivo a sedneme si na zahrádku, kolem lítá jedno auto za druhým. Frajírci ve starých bavorácích s vytočeným motorem, okýnky dokořán a muzikou naplno by se měli nechat vyšetřit,“ přidává svůj postřeh.

Sám přitom velmi dobře ví, jak to chodí v zahraničí, kde není zákaz vjezdu do středu města ničím výjimečným. „Mám rád čisté centrum, když si tam můžu v klidu dát kávu, nechat kolem běhat děti a užít si pohodu. Tady je ale třeba dodat, že Budějovice musí nejdřív vyřešit problém s parkováním. Netroufám si tvrdit, že ta nová budova naproti zimáku bude dostačující,“ dodává Josef Koupal.

Budějcký architekt Mirek Vodák záměr radnice rovněž vítá: „Obecně bych řekl, že není nutné zakazovat vjezd, ale je dobré omezit průjezd. V podstatě zde řešíme stejný problém, jako města na západě před dvaceti lety, takže těch referencí na to, jak by mohlo fungovat centrum bez aut, je celá řada,“ říká. „Každé takové rozhodnutí má svoje výhody a nevýhody, což nesouvisí pouze s dopravou, ale také s kvalitou veřejného prostoru, ekonomikou, sociologií a ekologií,“ doplňuje Vodák.

Štítky České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II, průjezd centrem, omezení, jednosměrky, radnice, Přemysl Otakar II., Na Sadech, František Konečný, ANO 2011, Karel IV. Lucemburský, BMW

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

richard praskořík

aha, tak pokračovní. podstatou problému je dlouhodobě neřešená dopravní siutaci v budějcích. dnešní radní až na výjimky z top 09 za to nemohou, ale dokud nebude vyřešena situace obchvatů nic moc se nezlepší.

Středa, 11. února 2015, 18:03Odpovědět

richard praskořík

přes dvacet let jsem bydlel na náměsti a zažil jsem ta nejrůznější řešení dopravy. žádné z nich nebylo optimální, ale to současné je zřejmě jedno z nejlepších.

Středa, 11. února 2015, 18:00Odpovědět

Bezedný Frank

Dodělejte obchvat a pak udělejte z náměstí klidovou zonu... To pak neřeknu ani Popelová. :-D

Pondělí, 9. února 2015, 09:06Odpovědět

Milan Vicek

Nejlépe člověk udělá, když z Českých Budějovic uteče. Bydlím tři měsíce ve Švýcarsku a niko to neřeší.... Jo a chce to pořádnej obchvat a pak klidně náměstí můžou zavřít....

Pondělí, 9. února 2015, 00:20Odpovědět

Kolemjdouci m

Střed města je obchodně katastrofální a když se ještě ubere i na těch lidech co se tam občas objeví autem (tedy potenciálně kupnější skupina než busáci) bude za chvíli střed města zcela nezajímavý. To by mě potom tedy drahá radnice zajímalo, z čeho si budou majitelé domů na náměstí platit opravy těch schnilotin, když veškerý nájemníci zmizí? Stačí se kouknou teď, kolik je volných prostor. Hrát si na turistickou metropoli s uzavřeným centrem je poněkud směšné!

Neděle, 8. února 2015, 23:13Odpovědět

Hawky

Pana náměstka Konečného neznám, ale jestli je hlavní náplní jeho práce vymyslet jak to udělat, aby mu pod radnicí jezdilo co nejméně aut, tak bych ho okamžitě "defenestroval" zpět mezi dělný lid. Dost bylo nekoncepčnosti paní Popelové a jejích dopravních a jiných přehmatů, které nám znepříjemňují život. Ale ani paní Popelová nenavrhovala takovouto stupiditu bez zjištění, jak se na omezení průjezdnosti náměstí dívají obyvatelé Budějc. Pane Konečný mě vadí, že se nedostanu s dítětem přes město na jeho sport, mě vadí, že se v našem městě přemísťujeme přes Vltavu pouze přes tři mosty, mě vadí, že mi chodci skáčou před auto, když přebíhají přes čtyřproudou ulici u nádraží, mě vadí, že když jdu s dítětem po Lidické do města a půl metru od nás se přežene preferenčním pruhem autobus MHD, aby se následně v centru města stejně zablokoval, protože nemá návaznost, mě vadí debilní přechod pro chodce na Mánesovce u Lidlu a spoustu daleko důležitějších věcí spojených s dopravou, než je průjezd náměstím. Takže buď navrhněte úplný zákaz vjezdu automobilů na náměstí, ať to má opravdu smysl, nebo si zalezte do kanceláře a začněte PŘEMÝŠLET!

Neděle, 8. února 2015, 21:41Odpovědět

Náměstí jako zkratka? Už dlouho ne. Vedení magistrátu chce omezit průjezd centrem  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.