Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Parkujete na náměstí? Už od června si připlatíte!

Rada města na svém středečním zasedání projednávala rozšíření zóny placeného stání a navýšení parkovného. Mimo jiné se rozhodla vydělit náměstí Přemysla Otakara II. jako samostatnou tarifní zónu, kde například dvě hodiny parkování budou od 1. června stát 130 korun!

„Plně podporuji regulaci parkování v centru města a jeho blízkém okolí a považuji za opodstatněné stížnosti rezidentů, kteří pro množství aut nemají sami kde zaparkovat, jakkoli v dané lokalitě bydlí. Na druhou stranu rozšíření zón placeného parkování spojené se zřízením rezidenčních míst a změna parkovného musí být opatření systémová a nelze je provést bez podrobné analýzy v ruce,“ uvedl radní Tomáš Bouzek.

Sám vznesl na radě města protinávrh, jehož smyslem je nezvyšovat parkovné plošně ve všech třech zónách, ale zdražit prozatím pouze na náměstí Přemysla Otakara.

Poplatek se tak zvyšuje na 40 korun za první hodinu (dosud stála hodina parkování na náměstí 30 Kč) s možností platby po půlhodině. Každá následující hodina pak přijde na 90 korun s výhodnějším krokováním po deseti minutách. „Tyto ceny budou v platnosti od 1. června,“ řekl Budějcké Drbně Tomáš Bouzek.

Podle něj náměstí vykazuje dlouhodobě téměř stoprocentní obsazenost a je tedy prostor pro navýšení tarifu. „Tento krok by měl podpořit především krátkodobé parkování, kdy si občan potřebuje nutně vyřídit potřebné záležitosti přímo ve městě, a naopak omezit dlouhodobé stání. Zároveň jsem přesvědčen, že hlavní českobudějovické náměstí by mělo sloužit především lidem, a nemělo by být parkovištěm, minimálně ne v takovém rozsahu, jako je tomu dnes,“ sdělil radní.

Rada města zároveň uložila odboru správy veřejných statků, aby do 31. srpna předložil analýzu k rozšíření placených zón. „Teprve na základě těchto relevantních podkladů rada rozhodne o rozšíření tarifních zón a definitivní výši parkovného v nich,“ uzavřel Tomáš Bouzek.

Štítky zdražení parkování, České Budějovice, náměstí Přemysla Otakara II., rada města, Tomáš Bouzek, parkování, rada obce, Přemysl Otakar II.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Parkujete na náměstí? Už od června si připlatíte!  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.