Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Prioritní je dobudování městských okruhů, tvrdí radnice

Jednou z prioritních dopravních staveb v Českých Budějovicích je Severní spojka, která propojí tahy na Písek a Tábor s Okružní a odvede tak tranzitní dopravu z vnitřního městského okruhu tvořeného Strakonickou.

Práce na zlepšení dopravní situace v Českých Budějovicích nepolevily ani v létě. „Snažíme se bez ohledu na dovolené udělat co nejvíce pro to, aby se připravované projekty staveb dopravní infrastruktury dočkaly provedení co nejdříve a pomohly tak ulehčit přetížené budějovické dopravě,“ ujistil první náměstek primátora pro ekonomiku a majetek města Miroslav Joch (ČSSD)..

Jednou z prioritních staveb je Severní spojka, která propojí tahy na Písek a Tábor s Okružní a odvede tak tranzitní dopravu z vnitřního městského okruhu tvořeného Strakonickou. „Dokončujeme jednání s majiteli firem, kteří sousedí se Severní spojkou a měli by problémy s dostupností svých provozoven. Jedná se především o směr na Globus. Jejich připomínky zapracujeme do podoby konkrétních projektových změn. S výsledným materiálem se vydáme na ministerstvo dopravy a pokusíme se projednat takový postup, který by umožnil tuto, pro město klíčovou, silniční investici provést co nejdříve,“ přiblížil postup náměstek.

Pokračuje i projekt takzvané zanádražní komunikace. „Etapa 2.2 okolo bývalé plynárny má již územní rozhodnutí a etapě 1.1 od viaduktu na Pekárenské až k propojení okruhů zbývá majetkově vypořádat pouhých šestnáct garáží,“ upřesnil Miroslav Joch.

Zásadním příspěvkem ke zvýšení průjezdnosti samotného srdce Českých Budějovic je pak rekonstrukce přetížené křižovatky ulic Mánesovy a Lidické. „Tuto křižovatku považujeme dlouhodobě za závažný problém. Nejde jen o to, že je neuralgickým a značně přetíženým bodem dopravního systému, ale potíže přináší i chodcům, kteří obtížně přecházejí na zelenou,“ vysvětlil Miroslav Joch, proč právě na tuto křižovatku míří pozornost vedení města.

„Doslova za pět minut dvanáct se podařilo zastavit žalobu restituentů na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, potažmo na stát o vydání pozemků přímo přiléhajících ke křižovatce v sousedství panelového domu Experiment. Díky tomu bychom měli část pozemků získat do vlastnictví města a následně je převedeme na Jihočeský kraj. Ten by pak příští rok mohl začít se stavebními úpravami křižovatky, jež povedou k navýšení její dopravní kapacity. Stavba by měla citelně ulehčit průjezdnost především ve směru z Rožnova,“ představil projekt Miroslav Joch.

Lepšího dopravního spojení by se měli dočkat i Suchovrbenští. „Město začíná projektovou přípravu na vybudování důstojnějšího propojení Suchého Vrbného, Hlinska, Vráta a Rudolfova.

"Kritizovanou místní komunikaci by měla nahradit silnice, jež bude lépe reagovat na kapacitu zhruba tří tisíc vozidel denně. Stávající situace je neudržitelná, spojnice neodpovídá a provoz na ní je vysloveně riskantní nejen pro motoristy, ale i chodce, navíc ústí v hustě obydlené zóně. Nová komunikace je naplánována od ulice Hraniční do ulice Hlinská a nebude již ústit přímo na náves v obci Hlinsko,“ řekl Joch s tím, že zároveň ve spolupráci s představiteli obce Rudolfov bude zahájeno jednání s vlastníky pozemků a nemovitostí o majetkovém vypořádání.

Napsal Dobrin Stojcev, Mediafax

Štítky Miroslav Joch, doprava, České Budějovice, Tábor, Písek, ČSSD, pozemek, Globus, Ministerstvo dopravy České republiky, Rudolfov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Tady to zachrání pouze okruh okolo Budějc. Hlavně zmizí z centra tranzit od Prahy na hranice.

Čtvrtek, 19. července 2012, 10:28Odpovědět

Prioritní je dobudování městských okruhů, tvrdí radnice  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.