Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Prodloužení zanádražky se kvůli ropuchám zpozdí

Během září měla začít výstavba etapy 2.2 Zanádražní komunikace navazující na již vybudovanou silnici. Na plánované trase vedoucí od Vrbenské ulice, kolem plynáren až k vlečce však před několika týdny jeden z místních obyvatel objevil žabí království s desítkami chráněných ropuch.

Na rozsáhlou populaci ropuch zelených, nacházející se u křižovatky ulic Vodní a Plynárenská, upozornil zainteresované instituce Karel Benda z Pětidomí. „Při červencových horkách jsem chodil venčit psy až po setmění, o hodinu později než obvykle. Určitě jsem nebyl první, kdo si všiml, že na vyhřáté ulici jsou mraky žab. Musel jsem se koukat pod nohy, abych je nepošlapal,“ líčil Budějcké Drbně.

Podle názoru Karla Bendy k rozvoji populace došlo už před několika lety po dokončení sanačních úprav terénu na pozemku bývalých plynáren. „Při této sanaci vznikla v uvedeném místě nejprve přechodně vodní plocha, při finální úpravě pak terénní deprese, která během roku zadržuje vodu po dobu postačující k rozmnožování žab,“ uvedl Benda s tím, že počet ropuch rapidně narostl až letos.

Ještě než stihl o výskytu ohrožených živočichů informovat Agenturu ochrany přírody a krajiny ČR, na pozemku a v jeho okolí byla posekána tráva a žab rázem ubylo. Přesto šetření zoologa na místě ukázalo, že i poté se tam nachází mimořádně silná populace. Za patnáct minut průzkumu ochránci přírody napočítali nejméně 50 jedinců.

„Každý večer jsem na komunikacích, chodnících i zelených pásech pozoroval mnoho desítek až stovek ropuch různé velikosti, od velmi mladých jedinců, až po středně velké dospělce. Bydlím tady od narození, ale takovou situaci mohu označit za zcela mimořádnou,“ řekl ještě Karel Benda. Zároveň upozornil, že v případě zahájení výstavby nového úseku Zanádražní komunikace by došlo k úplnému zničení této populace chráněných živočichů.

Podle objevitele ropuch by bylo na místě nové posouzení vlivu stavby na životní prostředí a odložení zahájení výstavby Zanádražní komunikaci až do doby, než bude toto posouzení zpracováno, vyhodnoceno a než budou přijata a realizována účinná opatření k záchraně populace ropuchy zelené.

Jak Budějcké Drbně v závěru minulého týdne sdělil 1. náměstek primátora Českých Budějovic Miroslav Joch, staveniště již bylo předáno zhotoviteli. „Místo toho, aby se stavělo, řeší se problém, co s ropuchou. Nabízí se dvě řešení - buď vybudovat rybníček, nebo ekodukt,“ sdělil Joch možné řešení. Dodal, že komunikace měla být podle původních plánů hotová do poloviny příštího roku.

„Nejdřív musí ochranáři přírody říct, co požadují. Pokud nedojde ke změně trasování, mělo by se to vyřešit úpravou před dokončením stavby. Byť se jedná o chráněného živočicha, věřím, že zvítězí zdravý rozum a odbor životního prostředí nebude dělat problémy,“ doplnila slova svého kolegy na tiskové konferenci po zasedání rady města náměstkyně Ivana Popelová.

Budějcké Drbně se podařilo na krajském úřadu Jihočeského kraje zjistit, že odbor životního prostředí musí v těchto dnech po důkladném seznámení se s projektovou dokumentací prozkoumat danou lokalitu a až poté stanoví další postup.

„Jihočeský kraj podá žádost o výjimku ze zákona o ochraně přírody a krajiny, odbor životního prostředí následně zahájí řízení, obešle známé účastníky, kteří se k tomu vyjádří, a úřad následně nějak rozhodne. Předpokládám, že bude vydáno souhlasné rozhodnutí, ale s nějakými podmínkami,“ vysvětlil možný vývoj biolog Jiří Řehounek ze sdružení pro záchranu prostředí Calla.

Zanádražní komunikace přitom údajně není obyvateli Pětidomí vnímána nijak pozitivně. Podle Karla Bendy kombinace etap 2.2 a 3 změní toto původně klidnou zahradní a residenční čtvrť v zoufalý ostrůvek obklíčený ze všech stran frekventovanými komunikacemi.

„V navrhované podobě ji navíc většina považuje za nesmyslnou - pouštět dopravu v tomto rozsahu do obytné zástavby je těžký anachronismus, stejně jako na pražské magistrále. Ostré zatáčky a semafory také nemají na komunikaci typu okruhu co dělat,“ řekl na závěr místní starousedlík.

Foto: Karel Benda

Štítky Zanádražní komunikace, zpoždění výstavby, ropucha zelená, ropucha, stavba, životní prostředí, Pětidomí (Kařez), Miroslav Joch, Drbna.cz, Jihočeský kraj, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prodloužení zanádražky se kvůli ropuchám zpozdí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.