Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Semafory na křižovatce u viaduktu mají nové intervaly

Úprava světelné signalizace zlepší průjezdnost před téměř dvěma měsíci otevřené křižovatky Nádražní - Rudolfovská. Po sesbírání dat z detekce provedl správce signalizace posouzení intenzity dopravy a navrhl možné zvýšení kapacity křižovatky.

Ta byla po obnově osazena směrovými signály na vjezdech z Nádražní ulice, čímž došlo k odstranění nebezpečného dávání přednosti v jízdě v křižovatce a ke zvýšení bezpečnosti. S tím souviselo zvýšení počtu fází řízení a snížení délky zelené.

„Jako problém se během provozu ukázal hlavní směr po Nádražní oběma směry a levé odbočení z Nádražní pod viadukt. Je zřejmé, že řidiči si zatím nezvykli projíždět zanádražní tangentou, jak s tím počítal původní návrh světelné signalizace,“ konstatuje náměstkyně primátora Ivana Popelová.

Z dat dopravní ústředny bylo zjištěno, že v běžný pracovní den křižovatkou projede více než 40 tisíc vozidel za 24 hodin, maximální špička je mezi 15. a 16. hodinou, kdy tudy projelo 3049 vozidel. Na vjezdu z Nádražní od severu je rozdělení v jednotlivých směrech v odpolední hodině špičky 44 vozidel vpravo, 420 vozidel přímo a 205 vozidel vlevo.

Nová úprava spočívá v tom, že v základním programu s délkou cyklu 70 sekund byla prodloužena délka zelené přímo po Nádražní od severu o pět sekund (směr k vlakovému a autobusovému nádraží), od jihu o dvě sekundy (směr k OBI) a zároveň levé odbočení pod viadukt také o dvě sekundy. A to na úkor Rudolfovské z výjezdu pod viaduktem, kdy je doba zkrácena o čtyři sekundy a na Rudolfovské od centra je kratší o dvě sekundy.

Zároveň byly vypracovány dva nové signální plány pro ranní a odpolední dopravní špičku s délkou cyklu 80 sekund. „V této době je křižovatka vyjmuta z koordinace se sousedními křižovatkami. Nyní délka zelené na kritizovaném levém odbočení dosahuje v odpolední špičce 11 sekund oproti původním sedmi, což umožní projetí šesti vozidel za jeden cyklus. Tím došlo ke zvýšení kapacity tohoto levého odbočení asi o 30 procent,“ popisuje úpravy, které přispějí ke zvýšení průjezdnosti, Ivana Popelová.

Tisková zpráva

Štítky křižovatka Nádražní - Rudolfovská, České Budějovice, úprava světelné signalizace, OBI

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dan Holicky

když budete 20 let jezdit denně jednou cestou, tak i kdyby nových postavili tucet, stejně bude trvat než lidi začnou jezdit jinudy.

Pátek, 5. července 2013, 21:02Odpovědět

Semafory na křižovatce u viaduktu mají nové intervaly  |  Doprava  |  Zprávy  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.